Iraniërs missen sinaasappeltelers in Nederland

Tot teleurstelling van Iraanse citrustelers blijken er in Nederland geen sinaasappeltelers te zijn. De Iraniërs zouden naar Spanje gaan om daar de sinaasappelteelt te bezichtigen. Dit kon echter niet doorgaan en daarom werd de reis naar Nederland verplaatst. Maar daar zijn helemaal geen sinaasappeltelers.

Irani%C3%ABrs+missen+sinaasappeltelers+in+Nederland
© VidiPhoto

Een goed alternatief werd echter met beide handen aangegrepen. De Iraanse telers maakten kennis met de Nederlandse appel- en perenteelt bij fruitteeltbedrijf VreeFruit in Dodewaard. Met de opgedane kennis bij VreeFruit, pionier in de teelt van nieuwe appel- en perenrassen, willen de citrustelers nu ook in hun eigen bedrijf de appel- en perenteelt opstarten.

De studiereis werd georganiseerd door TGS Business & development initiatives. De afgelopen twee maanden vond er bijna elke week wel een bezoek plaats van Iraanse groente- en fruittelers aan Nederland, vertelt Bouke Kappers van TGS.

'Uit landen als Iran, Oezbekistan en Kirgizië bestaat veel interesse voor de Nederlandse groenten- en fruitteelt. Op dit moment ligt onze focus op hydroponics, de teelt van gewassen op water. Maar de teeltsoorten zijn heel divers. Zo hebben we bijvoorbeeld bezoeken gehad bij een leliekwekerij en bij tomatentelers.'

Kennisvergroting

Het bedrijf ontwikkelt businessmodellen voor startende bedrijven in diverse landen. Het moet zorgen voor werkgelegenheid, versterking van de lokale economie en kennisvergroting. Een werkbezoek naar andere landen draagt daar vaak een bijdrage aan.

Toch sluit de Nederlandse situatie lang niet altijd aan op de behoefte vanuit deze landen. 'De nieuwste hightech kassen zijn meestal niet te betalen voor ondernemers uit deze landen. Het heeft dan geen zin om daar een bezoek aan te brengen.'

Er is ook veel interesse voor aquaponics. Hierbij wordt de plantenteelt gecombineerd met de viskwekerij. 'Daarbij dienen de uitwerpselen van vissen weer als voeding voor de planten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -1°
  5 %
 • Maandag
  4° / 2°
  20 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  5 %
Meer weer