Boomgaard maakt plaats voor afvullijn bij Flevosap

Fruittelers Roel en Wyno Vermeulen van Flevosap in Biddinghuizen willen hun perenboomgaard van de hand doen. Met hun nieuwe afvullijn kunnen de broers zich volledig richten op de productie en verkoop van vruchtensap.

Boomgaard+maakt+plaats+voor+afvullijn+bij+Flevosap
© Niels van der Boom

De ouders van Roel en Wyno Vermeulen verhuisden zo'n vijftig jaar geleden vanuit Limburg naar Biddinghuizen in Flevoland om appels te gaan telen. 'Mijn vader is toen al begonnen met het zelf vermarkten van zijn appels', zegt Roel Vermeulen. 'Dat was zo succesvol dat hij in de jaren negentig acht auto's had rijden voor tienduizend klanten en jaarlijks 40.000 liter appelsap verkocht.' Dat was het begin van Flevosap, met tegenwoordig een jaarlijkse productie van ruim 4 miljoen liter vruchtensap.

Roel Vermeulen is in 1986 in het bedrijf gekomen, Wyno Vermeulen in 1990. Met het rondbrengen van fruit en sap is Flevosap in 2005 gestopt. De boomgaard van 23 hectare perenbomen staat te koop, omdat de broers zich toe willen leggen op de productie en verkoop van sap. Na de vergroting van de bedrijfshal in 2015 van 3.000 tot 7.000 vierkante meter hebben ze in 2017 de productiefaciliteit uitgebreid, zodat ze nu zelf het fruit kunnen persen en afvullen.

Efficiënter werken

'In het verleden lieten we andere bedrijven het sap voor ons afvullen, maar we hadden de wens om dat zelf te gaan doen', zegt Vermeulen. 'Met de lage rentestand konden we investeren in een eigen afvullijn, waarmee we efficiënter kunnen werken en meer onze eigen agenda kunnen bepalen. We hebben verschillende gebruikte machines uit Europese landen aan elkaar gekoppeld. Dat viel niet mee, maar alles werkt nu redelijk probleemloos.'

Met de sprankelende sappen spelen we in op de trend om minder suiker te gebruiken

Roel Vermeulen, Flevosap in Biddinghuizen

De broers produceren biologisch en niet-biologisch sap: appel-, peren- en sinaasappelsap, appelcombinatiesappen met aardbei, cassis, citroen, kers, peer, peer en zwarte bes, rabarber en sinaasappel en daarnaast nog peer-cranberrysap en de multivruchtensappen Winteravond en Zomerdag.

Apfelschorle

Sinds afgelopen najaar heeft Flevosap sprankelend appel- en appel-kersensap in het assortiment, dat bestaat uit twee derde sap en een derde koolzuurhoudend water. 'Het is vergelijkbaar met Duitse Apfelschorle', zegt Vermeulen. 'Met deze sappen spelen we in op de trend om minder suiker te gebruiken, terwijl we toch de smaak van appelsap vasthouden. We kunnen de sprankelende sappen helaas niet zelf afvullen, maar misschien gaan we dat in de toekomst wel doen.'

Voor de afvullijn zijn weinig bedieningsmensen nodig.
Voor de afvullijn zijn weinig bedieningsmensen nodig. © Niels van der Boom

Bij Flevosap werken 25 mensen, van wie vier vrachtwagenchauffeurs, twee medewerkers in de boomgaard, een technische man en acht mensen op kantoor en in de buitendienst. De overige medewerkers staan aan de bottellijn.

Merken

De broers leveren aan supermarkten, groothandels en groentespeciaalzaken, met merken als 's LandsBeste, Meestersap en De Ambachtelijke Bron, maar ook met private labels. Voor de horeca brengen zij, naast 's LandsBeste, Flevosap in statiegeldflesjes op de markt.

Flevosap in Biddinghuizen heeft flessen in verschillende maten en gebruikt meer dan driehonderd verschillende etiketten.
Flevosap in Biddinghuizen heeft flessen in verschillende maten en gebruikt meer dan driehonderd verschillende etiketten. © Niels van der Boom

Het bedrijf heeft flessen in verschillende maten en gebruikt meer dan driehonderd verschillende etiketten. Het fruit nemen de broers bij voorkeur af bij kwekers uit de omgeving, maar in probleemjaren soms bij buitenlandse leveranciers. Het sinaasappelsap komt altijd uit het buitenland.

Proces

Vanuit vrachtwagens of kisten gaat het fruit in een stortbunker. 'We laten de vruchten daar gedoseerd uit komen, waarna we ze wassen en ze doorgaan naar de kwaliteitscontrole', legt Vermeulen uit. 'We halen het rotte fruit en verontreinigingen eruit en doen dan nog een visuele controle. Vervolgens malen we het fruit en gaat het naar de sappers. Om niet te veel bezinksel te krijgen, filteren we het sap. In de nieuwbouw staat de bottelinstallatie. Daar bottelen we het sap en pasteuriseren we het.'

Flevosap is BRC-gecertificeerd en voldoet daarmee aan de eisen op het gebied van voedselveiligheid en hygiëne. Alle producten zijn traceerbaar tot de teler die het fruit heeft geleverd.

Appelpulp naar biovergister

Duurzaamheid is voor de broers een belangrijk onderwerp. Ze zijn mede-eigenaar van de windmolen die op hun bedrijf staat. Deze is onderdeel van een park met tien windmolens waarin ze met veertien akkerbouwers samenwerken voor de energieterugwinning. 'We scheiden al ons afval', voegt Vermeulen daaraan toe. 'En in ons sap laten we altijd wat pulp zitten om te laten zien dat het een gezond en natuurlijk product is. De appelpulp die overblijft, gaat naar een biovergister.'

Met de nieuwe productiefaciliteit zouden de Vermeulens nog meer kunnen produceren. Het zou kunnen dat ze dan ook uit gaan kijken naar afzetmogelijkheden in het buitenland. 'We zijn bijvoorbeeld benaderd door een Chinese klant, die graag groentesap wil afnemen van wortel en rode biet. We zijn nu de mogelijkheden voor het ontwikkelen van zulke nieuwe smaken aan het onderzoeken.'

Samenwerking

'Als grafisch vormgever, dtp'er en fotograaf werk ik met Flevosap samen aan de vormgeving en fotografie voor merken van Vermeulen Food Group', zegt Esther Verwindt van Studio Windtkracht in Dronten. 'De basis voor de vormgeving van Flevosap ligt bij een Engels bureau. Ik voer correcties op de bestaande labels voor Roel en Wyno Vermeulen uit en heb de vormgeving voor hun promotieauto verzorgd. Voor andere communicatiemiddelen denk ik mee over vormgeving en lay-out. De samenwerking verloopt soepel. We hebben aan een half woord genoeg', constateert Verwindt.

'Eens in de twee weken spreken we elkaar. Zo houden we korte lijnen en dat werkt prettig. Ik ken de meeste etiketten die de broers voeren en vind het prachtig om in het bedrijf mee te kijken. De nieuwe afvullijn hebben ze mij vol trots laten zien. Vanaf de zijlijn volg ik ook nieuwe ontwikkelingen. De vraag naar groentesappen staat nu nog in de kinderschoenen, maar als Flevosap groentesappen gaat produceren, zullen ze mij daar zeker bij betrekken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer