Raming Duitse appeloogst omlaag

De Duitse appeloogst valt 6 procent lager uit dan de raming die tijdens Prognosfruit in Warschau werd gepresenteerd.

Raming+Duitse+appeloogst+omlaag
© Nieuwe Oogst

Volgens de laatste prognose plukken Duitse fruittelers 934 miljoen kilo appels, meldt het agrarische marktbureau AMI in Bonn. Ruim twee weken geleden, tijdens Prognosfruit, werd de productie nog op 990 miljoen ton gehouden. De droogte is de oorzaak voor de bijstelling naar beneden.

Hoewel de cijfers omlaaggaan, is de productie rijkelijk in vergelijking met vorig jaar. De oogst van 2018 overtreft die van 2017 met 57 procent, blijkt uit de statistieken van AMI. Vorig jaar was wel een mager fruitjaar.

Elstar

De productie van Elstar, het grootste appelras in de Bondsrepubliek, komt volgens de jongste cijfers uit op 180 miljoen kilo. In vergelijking met 2017 is dit een groei van 33 procent. De Duitse oogst van Jonagold en Jonagored verdubbelt ten opzichte van vorig jaar. De drie rassen zijn ook voor Nederlandse telers belangrijk.

Duitsland behoort tot de vier grootste appelproducenten van de Europese Unie (EU). Alleen Polen, Italië en Frankrijk kunnen bogen op een grotere oogst. Polen voert volgens de Prognosfruitcijfers, die op 9 augustus bekend werden gemaakt, de ranglijst aan met 4.480 miljoen kilo, gevolgd door Italië met 2.200 miljoen kilo en Frankrijk met 1.502 miljoen kilo.

Spanje, Portugal en Letland zijn de enige landen in de EU die een kleinere oogst verwachten dan in 2017. De drie zijn kleine spelers in het Europese krachtenveld.

Grootste in tien jaar

Volgens de World Apple and Pear Association (WAPA) is de Europese appeloogst van dit jaar de grootste in de afgelopen tien jaar. De Poolse inbreng heeft de grootste impact op de markt van dit seizoen. Poolse appeltelers plukken 56 procent meer dan in 2017. Ook Italië is van grote invloed met een productie die 30 procent hoger ligt dan in 2017.

De droogte en hitte hebben in de Midden- en Zuid-Europese landen nauwelijks effect gehad, terwijl Noord-Duitsland, Nederland, België en Noord-Frankrijk hier wel mee te stellen hadden. België had al voor Prognosfruit de ramingen naar beneden bijgesteld. De Nederlandse fruitsector voorziet dat de appeloogst 10 procent lager uitvalt dan de prognose die in Warschau werd getoond.

Golden Delicious

Golden Delicious is traditioneel bij uitstek het belangrijkste appelras in Europa. De voorziene oogst van dit jaar overtreft die van het afgelopen jaar met 23 procent. Gala is het op een na grootste soort in de EU, gevolgd door Idared.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -1°
  10 %
Meer weer