Trend+minder+plukkers+zet+door
Nieuws
© Twan Wiermans

Trend minder plukkers zet door

Nu het nieuwe plukseizoen voor hardfruit is gestart, duiken her en der berichten op dat er een tekort is aan plukkers. Volgens de NFO is er geen acuut nieuw probleem, maar is er wel steeds meer inspanning nodig om over voldoende plukkers te beschikken.

Volgens Herman Bus van de Nederlandse Fruittelers Organisatie zet de trend van de laatste jaren zich op dat punt door. ‘Het wordt steeds moelijker om personeel uit Oost-Europa te krijgen voor de plukperiode. Dat zie je ook in andere sectoren, zoals de vollegrondsgroententeelt. Op individuele bedrijven zorgt dat voor problemen.’

Bedrijven moeten zich steeds meer inspannen om plukkers te trekken. Bus: ‘Het is dus van belang om goede huisvesting tijdig te regelen. Je ziet dat personeel dan ook sneller terug komt op het bedrijf. Dat loont dus echt. Maar het is duidelijk dat het steeds meer moeite kost.’

Andere sectoren

Datzelfde geluid komt ook uit andere sectoren. In de aspergeteelt werden velden vorig jaar bijvoorbeeld niet gestoken, omdat er te weinig personeel beschikbaar was. De regelgeving per gemeente verschilt bovendien. In sommige gemeenten is huisvesting van seizoensarbeiders toegestaan, in andere gemeenten niet. Vooral de beschikbaarheid van Poolse werknemers neemt af doordat er meer werk is in eigen land en Duitsland in 2015 het minimumloon invoerde. Meer Poolse werknemers kiezen daardoor voor Duitsland om te werken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
Meer weer