Vaste mest vanaf 1 oktober onafhankelijk bemonsterd

Vaste mest mag vanaf 1 oktober niet meer bemonsterd worden door de vervoerder. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft besloten dat met ingang van die datum de dikke fractie alleen een onafhankelijke monsternemer dat mag doen. Van Dam wil met deze maatregel fraude tegen gaan.

Vaste+mest+vanaf+1+oktober+onafhankelijk+bemonsterd
© Loonbedrijf Van der Vaart

Per 1 oktober gebeurt het feitelijk nemen van het monster niet meer door de vervoerder, maar door een daarvoor geaccrediteerde en erkende, onafhankelijke organisatie. Accreditatie wordt verleend door de Raad voor Accreditatie.

'Zwarte mest'

Van Dam treft de maatregel omdat het voorkomt dat de monstername of het monster gemanipuleerd wordt zodat hoge fosfaatwaarden worden geregistreerd en op papier meer mineralen worden verwerkt dan feitelijk het geval is. De zogenoemde 'zwarte mest' die op het bedrijf achterblijft, wordt op het eigen land boven de gebruiksnorm aangewend of tegen lagere kosten regionaal afgezet.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer