Groot deel fipronilmest toch normaal afgezet

Er ligt nog steeds 11.000 ton met fipronil verontreinigde mest op bedrijven. Verwerken en afvoeren blijft moeizaam. Het blijkt dat het fipronilgehalte in de mest na verloop van tijd vanzelf afneemt. Daardoor kan een flink deel van de mest toch via de normale weg worden afgezet.

Groot+deel+fipronilmest+toch+normaal+afgezet
© Twan Wiermans

Waarom kan mest met fipronil niet worden afgevoerd?

Deze mest kan eigenlijk alleen worden verwerkt bij de biomassacentrale (BMC) in Moerdijk. Die kan 1.000 ton per week verwerken, ervan uitgaande dat de mest een voldoende calorische waarde heeft waardoor verbranding überhaupt mogelijk is. Maar de BMC is zes weken dicht voor groot onderhoud.

Afvalverwerker ARN heeft eind 2017 eenmalig 2.500 ton natte fipronilmest verbrand. Het bedrijf heeft eigenlijk geen capaciteit om mest te verbranden, maar deed dat in december toch, uit sympathie voor de getroffen boeren. Rendac is technisch niet ingericht op de verbranding van mest.

Hoe staat het met het homogeniseren van mest?

Dat kan een oplossing zijn. Pluimveehouders mogen hun voorraad verontreinigde mest homogeniseren met schone mest van het eigen bedrijf. Daardoor komt de mest onder de gewraakte norm van 0,01 milligram fipronil per kilo en kan het verantwoord worden afgezet via het reguliere circuit.

Mogen pluimveehouders hun besmette mest ook op een centrale plaats mengen met schone mest van een andere pluimveehouder?

Daar zijn gesprekken over gevoerd. Het idee is om fipronilmest met schone pluimveemest te mengen bij een mestverwerker in Nederland.

De Europese Commissie en het ministerie van LNV waren positief over het voorstel, maar er zijn nog steeds een aantal juridische hobbels te nemen.

Het blijkt dat het fipronilgehalte in de mest vanzelf afneemt. Wat betekent dit?

De halfwaardetijd van fipronil in mest bedraagt ongeveer 180 dagen. Het kan dus voorkomen dat een voorraad mest na verloop van tijd onder de norm is gedaald en een veehouder de mest toch via de normale weg kan afvoeren.

Wat moet een pluimveehouder dan doen?

Brancheorganisatie Avined adviseert pluimveehouders met fipronilmest om via een ambtelijke monstername door de NVWA het fipronilgehalte opnieuw te laten bepalen. De bemonstering moet plaatsvinden volgens het bestaande 'kanalisatieprotocol voorraad bemonstering vrije mest'.

Avined stuurt het aanmeldingsformulier door naar Certicon (onafhankelijke monsternemende organisatie). Laatstgenoemde neemt contact op met de pluimveehouder voor het maken van een afspraak. In verband met de verwachte drukte kan dit even duren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -1°
  10 %
Meer weer