Rundermest+overspoelt+dure+mestmarkt
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Rundermest overspoelt dure mestmarkt

De laatste weken wordt opvallend veel runderdrijfmest aangeboden. Mogelijk maken ondernemers de balans op nu het beter weer wordt om die mest te plaatsen. Toch liggen de afzetkosten op recordhoogte.

Zo wordt op de website mestportaal.nl de eerste weken van augustus veel runderdrijfmest aangeboden. Elders laten sommige melkveehouders weten wel 17 euro per kuub kwijt te zijn aan de mestafzet, ze betaalden nog nooit zo veel.

Ook Freddy de Boer van Logimest ziet de laatste weken dat opvallend veel runderdrijfmest wordt aangeboden. 'Blijkbaar moeten ondernemers hun mineralen afzetten. We krijgen van alle kanten orders om mest op te halen. Mogelijk zorgt de zomer voor extra mest in de put, zijn ze nu aan het rekenen en weten ze dat ze mest moeten afzetten.'

Extra vraag

Een andere optie is dat veel ondernemers mest uitrijden door de regenbui. Dit kan leiden tot extra vraag en daarmee lagere prijzen. 'Op dit moment wordt ook veel mest rechtstreeks afgezet. Niet alleen rundveemest, maar ook varkensdrijfmest.' Toch merkt hij dat er druk is op de markt, de afzet is aan de prijs.

'Aan de andere kant zie je dat het seizoen nog niet voorbij is, er kan nog worden bemest. In vergelijking met vijf jaar geleden zie je dat ondernemers in het najaar ook ruimte hebben om te bemesten, bijvoorbeeld om het vanggewas een extra boost te geven.'

Mest mixen

Volgens De Boer komt die verspreide vraag onder meer doordat de mest wordt geblend. 'Met het mixen van verschillende mestsoorten kunnen we mest op maat aanbieden voor de akkerbouwer. Die wil graag wat varkensmest hebben, omdat dat sneller vrijkomt.'

Het hoge fosfaatgehalte van enkel varkensdrijfmest zorgt voor het risico dat een toeslag moet worden betaald per kilo ongewenst fosfaat, als mest met een te hoog fosfaatgehalte wordt aangeleverd.'

Gespannen markt

Overigens zorgen achtereenvolgens het natte voorjaar en de droge zomer voor een gespannen markt voor varkensmest. Volgens De Boer ligt de prijs voor vleesvarkensmest tussen de 21 en 25 euro, afhankelijk van de afstand tot de Overijsselse thuishaven De Krim.

Math Egelmeers van Agrifirm zegt dat de afzetprijzen voor vleesvarkensmest in Brabant nog nooit zo hoog waren, 26 tot 28 euro per kuub. Dit komt volgens hem ook door de wegvallende export naar Duitsland. Vleesvarkensmest van droogvoerbedrijven gaat naar de verwerking, in verband met het te hoge fosfaatgehalte. Rundvee-en dunne varkensmest gaan naar de akkerbouw.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  80 %
Meer weer