Petitie+voor+eerlijke+cao+FloraHolland
Nieuws
© FloraHolland

Petitie voor eerlijke cao FloraHolland

Vakbonden zijn een petitie gestart onder werknemers van Royal FloraHolland voor een eerlijke cao.

De cao-gesprekken, die in april van dit jaar zijn begonnen, verlopen stroef en hebben nog niet tot enig resultaat geleid, stellen FNV Agrarisch Groen en CNV Vakmensen. De vorige cao van de bloemenveiling is op 1 juli van dit jaar verlopen.

De vakbonden eisen onder andere een loonsverhoging van 3,5 procent per jaar. In de afgelopen jaren was de verhoging 1,75 procent. 'Verder willen we een ouderenregeling van 80-90-100', zegt Jeroen Brandenburg, bestuurder bij FNV Agrarisch Groen. In deze regeling werken ouderen 80 procent, krijgen zij 90 procent loon en bouwen ze nog 100 procent pensioen op. De hierdoor vrijkomende plaatsen zijn bedoeld voor jonge werknemers.

Hetzelfde loon

'Gelijk werk is gelijk loon is een andere inzet van ons', vervolgt Brandenburg. De vakbonden willen dat FloraHolland vaste medewerkers en uitzendkrachten hetzelfde loon betalen. Uitzendkrachten krijgen nu een lager loon.

De vakbondsbestuurder zegt dat de druk op het FloraHolland-personeel is toegenomen. Dat heeft onder andere te maken met de wens van het bedrijf om de doorlooptijden te halen. Brandenburg wijst erop dat het ziekteverzuim bij de bloemenveiling hoog is. Dit verzuim schommelt de laatste jaren tussen 5 en 7 procent.

'De sierteeltsector ontbeert een partij die het voortouw neemt', signaleert de FNV-man verder. Volgens hem nemen daardoor de concurrentie en versplintering in de sector toe, wat tot prijsdruk leidt. 'Dit wordt weer afgewenteld op de werknemers.'

Inventariserende fase

Volgens een woordvoerder van FloraHolland zijn de cao-onderhandelingen met de vakbonden tot nu toe inventariserend geweest. 'FloraHolland wil dat een goede, nieuwe pensioenregeling onderdeel wordt van de nieuwe cao. Dat vergt tijd. We moeten een goede verzekering zoeken en afspraken maken met de pensioenverzekeraar.'

De woordvoerder zegt dat de vakbonden een lange lijst met wensen hebben. 'Daarin zullen ze keuzes moeten maken. Niet alles is te realiseren.' FloraHolland stelt dat beide partijen de intentie hebben om er snel uit te komen.

Honderden medewerkers

Volgens Brandenburg hebben al honderden werknemers van FloraHolland de petitie getekend. De bloemenveiling heeft ongeveer drieduizend mensen in dienst. De gemiddelde leeftijd van de werknemers is begin vijftig. In oktober volgen twee nieuwe bijeenkomsten om over de cao te onderhandelen. Dan willen de vakbonden de petitie aan de directie overhandigen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  95 %
Meer weer