Een+op+vijf+telers+schiet+tekort+bij+aanleveren+productfoto
Nieuws
© FloraHolland

Een op vijf telers schiet tekort bij aanleveren productfoto

Zo'n 20 procent van de telers levert nog geen betrouwbare productfoto's aan als zij bloemen aanvoeren bij Royal FloraHolland. Dat meldt de bloemenveiling.

FloraHolland heeft sinds 1 juni van dit jaar aangescherpte fotovoorschriften ingesteld. Dit is gebeurd om kopers betrouwbare informatie te verstrekken bij partijen die digitaal worden verkocht. Volgens afnemers weken productfoto's nog te vaak af van de gekochte partij. Bovendien voldeden veel productfoto's nog niet aan de kwaliteitsondergrens, stelt de bloemenveiling. 'Hierdoor moesten kopers vaak opnieuw foto's maken om de kwaliteit en uniformiteit in hun webshops te waarborgen.'

Sinds de aanscherping controleert het begeleidingsteam van FloraHolland productfoto's en spreekt, indien nodig, telers hierop aan. Ook gaan medewerkers van het begeleidingsteam bij kwekers langs op de tuin als ze hulp nodig hebben.

Achteraan veilen

Productfoto's moeten elke dag overeenkomen met de geleverde partij. Als ze afwijken, veilt FloraHolland de partij achteraan met keurcode 976. Deze code duidt erop dat de producten afwijken van de foto. Een teler heeft nadat hij keurcode 976 kreeg, twee weken tijd om aan de fotovoorschriften te voldoen. Als dit niet het geval is, veilt FloraHolland de producten met keurcode 980, wat betekent dat de foto's niet volgens voorschrift zijn. De partij blijft in het blok staan en houdt kwaliteitsklasse A1. Dit kost de teler dan 10,90 euro.

De bloemenveiling voerde in september 2017 ook scherpere eisen in voor foto's van planten. Volgens FloraHolland verbeterden de productfoto's toen in korte tijd. 'Op de klok is een duidelijk verschil te zien ten opzichte van 2016', aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer