Troschrysant+trotseert+als+enige+bloem+hitte
Achtergrond
© FloraHolland

Troschrysant trotseert als enige bloem hitte

De troschrysant is een van de weinige snijbloemen die stand heeft weten te houden tijdens de hitte. Royal FloraHolland haalde er een hogere omzet mee, terwijl andere snijbloemen inleverden.

De gemiddelde prijs van de troschrysant bij FloraHolland lag in juli met 0,17 euro per steel bijna 10 procent hoger dan in juli 2017. De aanvoer was iets groter dan vorig jaar waardoor de bloemenveiling een omzet haalde die 10,4 procent hoger was dan in de vergelijkbare maand van 2017.

Het was daarmee de enige bloem in de top-15 van FloraHolland met een plus. 'Ik denk dat het komt door de houdbaarheid van de bloem. Die is langer dan van veel andere snijbloemen waardoor bloemisten meer bereid zijn om chrysanten aan te bieden', verklaart een woordvoerder van FloraHolland het succes van de bloem.

De andere snijbloemen hadden het in juli te verduren. 'Het weer is in combinatie met de vakanties de voornaamste reden voor de teruggang bij de snijbloemen', zegt de FloraHolland-woordvoerder. 'Er komen wel vaker periodes met warm weer voor, maar zulk extreem warm weer en zo'n lange periode zetten grote druk op de afzet van de snijbloemen.'

Op 1 augustus oogstten telers al sneeuwbessen

Aad Vernooij, netwerkcoördinator zomerbloemen bij LTO Glaskracht Nederland

Productieuitbreiding

Een voorbeeld van een snijbloem die het in juli slecht deed is eustoma. De middenprijs lag op 0,30 euro, wat 32 procent lager is dan vorig jaar in juli. De aanvoer lag 29,5 procent hoger dan vorig jaar. Volgens de woordvoerder was de aanvoer van eustoma aanzienlijk groter door productieuitbreiding.

Hoewel dat uit de cijfers van juli niet direct blijkt, heeft de gerbera het deze hele zomer als moeilijk. 'De prijsvorming is slecht en de doordraai aanzienlijk', vertelt de FloraHolland-man. In juli lag de middenprijs voor gerbera 0,5 procent lager dan vorig jaar en was het aantal verkochte stuks 5 procent kleiner. Uiteindelijk heeft FloraHolland met alle snijbloemen in juli 11,6 procent minder omgezet. Juli had in 2018 met 22 een veildag meer dan in 2017.

Teelttechnisch liggen de problemen met deze hitte vooral bij de zomerbloemen. 'Onder deze omstandigheden is het moeilijk om buiten een kwalitatief goed product te kweken', zegt de veilingwoordvoerder.

Aanvoer toegenomen

De aanvoer van bijvoorbeeld gladiolen nam toe door het warme weer. Dit zorgde voor een piek in het aanbod (plus 15,8 procent). Hierdoor ging de prijs onderuit met 28 procent. 'De prijsvorming bij de zomerbloemen is de laatste weken zeer matig', zegt Aad Vernooij, netwerkcoördinator zomerbloemen bij LTO Glaskracht Nederland. Het zomerbloemenseizoen is volgens hem heel grillig door de weersomstandigheden. 'We lopen twee tot drie weken voor op andere jaren', zegt hij. 'Op 1 augustus oogstten telers al sneeuwbessen.'

Telers die kunnen beregenen, redden zich in de regel nog wel. Voor wie dat niet kon, was er geen houden aan, aldus Vernooij. De hitte leidde ertoe dat er snel moest worden geoogst. Het komt voor dat telers niet genoeg personeel hebben om alles te kunnen oogsten.

Tuinplanten

Paradoxaal genoeg heeft FloraHolland in het hete juli wel een hogere tuinplantenomzet gerealiseerd. De veiling stelt dat de aanvoer van grotere tuinplanten deze zomer gewoon doorzet. 'Bovendien zijn planten iets minder gevoelig voor het warme weer. Als consumenten stoppen met het kopen van snijbloemen, zijn ze nog wel bereid om een plantje te kopen.'

Vooral dianthus vind aftrek als tuinplant. Die omzet steeg in juli met 71,7 procent. 'De vraag naar dianthus is groot, omdat die ook onder deze zomerse omstandigheden goed tot bloei komt.'

De invloed van de zomer op de kamerplantenverkoop is in de regel klein. De hitte van de afgelopen weken veranderde daar niets aan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer