Snijbloemen komen hitte te boven

De snijbloemenmarkt heeft zich hersteld van de hitte. Prijzen lagen in augustus beduidend hoger dan in juli.

Snijbloemen+komen+hitte+te+boven
© LLTB

Gemiddeld 0,05 euro erop bij de roos, 0,08 euro meer voor de troschrysant en een 0,05 euro hogere notering voor de gladiool: het zijn enkele voorbeelden van hoe de prijzen voor snijbloemen bij Royal FloraHolland in augustus omhoog zijn gegaan ten opzichte van juli. De bloemenveiling noteerde voor augustus een middenprijs van 0,24 euro per steel voor alle snijbloemen, terwijl dat in juli 0,19 euro was. Dit komt overeen met een stijging van ruim 25 procent.

'We kunnen wel stellen dat de snijbloemen de hitte van deze zomer te boven zijn gekomen', zegt een woordvoerder van FloraHolland. Zo zeer zelfs dat de middenprijs van de afgelopen maand 6,6 procent hoger lag dan in augustus 2017. Bloemen waarvoor bijvoorbeeld meer werd betaald dan vorig jaar zijn de roos, de troschrysant en de hydrangea.

De lelie en de eustoma haalden de afgelopen maand niet het niveau van augustus 2017. 'De aanvoerstijging van eustoma was met 16 procent weer fors', legt de woordvoerder de achterblijvende prijs uit. Hij vertelt er wel bij dat door het algehele herstel van de markt de prijsdaling beperkt bleef tot 4,6 procent.

De aanvoer van gladiolen bij FloraHolland bleef ruim 10 procent achter bij vorig jaar. Volgens de veiling is dit een nawee van de hitte. 'Het warme weer heeft ervoor gezorgd dat de gladiolen meer in een piek in juli zijn afgezet.' Het kwam de middenprijs ten goede: die lag bijna 3 procent hoger dan in 2017.

Minder rozen

FloraHolland heeft dit jaar al langere tijd te stellen met een kleinere aanvoer van rozen. Het aanbod lag in augustus, evenals in juli, 10 procent onder het niveau van vorig jaar. Het koude weer in Afrika en botrytis waren aanvankelijke spelbrekers. De politieke onrust in Ethiopië is eveneens een oorzaak. 'Ook heeft de roos last gehad van de hitte, waardoor de productie in Nederland op een lager niveau lag', voegt de woordvoerder toe.

De troschrysant, zo'n beetje de enige bloem die tijdens de hitte overeind bleef staan, deed het in augustus ook goed. De gemiddelde prijs lag 36 procent hoger dan in augustus 2017. Een kleinere aanvoer dan een jaar geleden hielp hierbij. In juli, tijdens het warme weer, lag de middenprijs van de troschrysant ook al hoger dan in 2017: toen was de stijging 10 procent. Het was de enige bloem met een plus in juli. De houdbaarheid, ook bij hoge temperaturen, speelt de bloem in de kaart.

De geplozen chrysant maakte in augustus ook een prijssprong: gemiddeld werd er een kwart meer voor betaald dan verleden jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer