Koudegolf+drukt+bloemenexport
Nieuws
© VidiPhoto

Koudegolf drukt bloemenexport

Het koufront van de 'Russische beer' in februari drukte in grote delen van Europa de afgelopen weken de vraag naar bloemen. Daardoor stokte de exportwaarde afgelopen maand op 2 procent onder het niveau van vorig jaar.

Dat meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwerijproducten (VGB). Uitzondering zijn Rusland en andere Oost-Europese landen, daar zet de groei door, zo blijkt uit statistieken van Floridata. Exporterende leden van de VGB signaleren een snel herstel van de markt, die tot en met februari met 2 procent klom tot 1 miljard euro. Een jaar voor de Brexit neemt de onzekerheid over de export toe onder handelaren, signaleert VGB.

Groei

De krimp in februari was in het bloemen en het plantensegment even groot. De cumulatieve bloemenwaarde zakte daardoor met 1 procent tot 708 miljoen euro. De teller van de plantenexport staat op 6 groei, in omzet op 336 miljoen euro. In 2017 werd in februari een groei van 7 procent genoteerd. Het jaar ervoor was dat 6 procent.

'Het was vooral het slechte weer in de tweede helft van februari, waardoor de vraag naar zowel bloemen als planten lager was', verklaart directeur Eric Kroet van IBH Export. Zijn collega's Ben Dames van Dames Plants en Sander van Veldhoven van FlowerForce bevestigen dat.

Oost-Europese landen

'Het effect van de 'Russische beer' geldt niet voor Oost-Europese landen', verwijst Kroet naar de groei van Rusland. Met een plus van 30 procent tot en met februari is Rusland nu de vierde afzetbestemming voor bloemen en planten vanuit Nederland. Hierin is wel een deel van de exportomzet voor Internationale Vrouwendag op 8 maart verwerkt.
Het perspectief van de Russische markt is goed', stelt Van Veldhoven.'De koers van de Roebel is stabiel, de economie herstelt zich en ook het achterland ontwikkelt zich als afzetgebied.'
Andere Oost-Europese bestemmingen noteren volgens Wesley van den Berg van Floridata ook groeicijfers. 'Polen en Tsjechië staan tot en met februari op een voorsprong van 10 procent', haalt hij aan.

Brexit

Dames meldt van klanten in Engeland weinig over de komende Brexit te horen, die over een jaar op 29 maart zijn beslag moet krijgen. 'De koers van het Pond is alweer een jaar stabiel', stelt hij vast.
Het gaat impact hebben, maar welke, vraagt Van Veldhoven zich af. 'Door onduidelijkheid kunnen we niet anticiperen en lijkt wat we doen op speculeren', beschrijft hij de positie van de exporterende groothandel. De VGB deelt de bezorgdheid van de exporteurs. De export naar Engeland ligt nu 2 procent achter op vorig jaar..

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  19° / 5°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 4°
  10 %
 • Zondag
  21° / 8°
  50 %
Meer weer