Koufront+uit+oosten+drukt+sierteeltexport
Nieuws
© FloraHolland

Koufront uit oosten drukt sierteeltexport

Na de vlotte start van de Nederlandse bloemen- en plantenexport in januari drukte het koufront in februari de vraag in grote delen van Europa. De exportwaarde stokte daardoor afgelopen maand op 2 procent onder het niveau van vorig jaar.

De krimp in februari was in het bloemen- en het plantensegment even groot. De exportwaarde van bloemen zakte in de eerste twee maanden van dit jaar met 1 procent naar 708 miljoen euro. De plantenexport staat na twee maanden op 6 procent groei en komt na januari en februari uit 336 miljoen euro. Het aantal handelsdagen was dit jaar hetzelfde als in 2017, toen in februari een groei van 7 procent werd genoteerd. In februari 2016 was de groei op 6 procent.

'Het was vooral het slechte weer in de tweede helft van februari, waardoor de vraag naar bloemen en planten lager was', verklaart de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten (VGB) de teruggang.

Siberische beer

Het effect van de 'Siberische beer' geldt niet voor Oost-Europese landen. Met een plus van 30 procent tot en met februari is Rusland opgeklommen naar de plaats van vierde afzetbestemming voor bloemen en planten uit Nederland.

Dit is ook te danken aan het feit dat een deel van de export voor Internationale Vrouwendag in de cijfers van februari zijn verdisconteerd. 'De koers van de Roebel is stabiel, de economie herstellende en ook het achterland ontwikkelt zich als afzetgebied', meldt de VGB.

Onduidelijkheid over Brexit

Andere Oost-Europese bestemmingen vertonen ook groeicijfers, blijkt uit de statistieken van Floridata. Polen en Tsjechië staan bijvoorbeeld op een plus van 10 procent. De VGB is bezorgd over de komende Brexit. De export naar Engeland ligt 2 procent achter op vorig jaar. Eind februari 2017 was de achterstand op 2016 zo'n 12 procent. Wat de Brexit teweeg gaat brengen, is onduidelijkheid.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  24° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  24° / 15°
  20 %
 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
Meer weer