LTO+laat+natuurfout+%27fanatieke+ambtenaar%27+herstellen
Nieuws
© Nieuwe Oogst

LTO laat natuurfout 'fanatieke ambtenaar' herstellen

Als niemand had opgelet, was in de gemeenteraad van Hardenberg zomaar afgesproken dat er mogelijk extra natuur komt in het Vechtdal. LTO Noord Vechtdal wist dat te voorkomen door een brief naar de gemeenteraad te sturen en te wijzen op de fout.

In project Ruimte voor de Vecht werken diverse partijen, waaronder provincie Overijssel, Waterschap Vechtstromen, LTO Noord, natuurorganisaties en de gemeenten Hardenberg, Ommen en Dalfsen aan projecten om de Vecht te ontwikkelen tot een half natuurlijke laaglandrivier.

Het programma loopt tot en met 2018. De partijen willen na 2018 graag door met de samenwerking. De provincie trekt zicht terug als kartrekker, maar blijft wel betrokken. Het verlengen van de samenwerking ligt nu ter besluitvorming bij de betrokken gemeenten.

Natuuruitbreidingen

In een begeleidende brief aan de gemeenteraad van Hardenberg stond dat er extra natuurrealisatie gaat plaatsvinden, als een van de doelen van de samenwerking. 'Maar dat was niet volgens de afspraken', vertelt voorzitter Gerrie Kleene van LTO Noord Vechtdal. 'Er zijn nog allerlei projecten waar aan gewerkt wordt. Maar er is geen sprake van dat er nog eens extra natuurrealisatie gaat plaatsvinden. Dat had een fanatieke ambtenaar erin gezet.'

Wethouder Alwin te Rietstap (ChristenUnie) heeft verzekerd dat het voorstel niet inhoudt dat er een extra natuuropgave gerealiseerd gaat worden. Wel kunnen bestaande natuuropgaven via deze samenwerking van partijen gerealiseerd worden. Kleene: 'Daar zijn wij blij mee. Ook wij zijn voor de voortzetting van 'Ruimte voor de Vecht'. En we zijn ook niet tegen de realisatie van natuur. Maar wel in overleg met de partners in 'Ruimte voor de Vecht'en volgens de afspraken. Het stond zwart op wit in het voorstel op papier. Stel dat het besluit op deze manier was aangenomen, dan was het officieel. Zie er dan maar vanaf te komen. Dan kan er altijd naar verwezen worden.'

Herinrichting

Kleene is blij dat de gemeente het geluid van LTO Noord serieus heeft genomen. Bij 'Ruimte voor de Vecht' komt heel veel kijken. Het gaat over herinrichting van de rivier, economie, recreatie, natuur en landbouw. Het geeft vertrouwen dat de gemeenteraad het geluid vanuit de landbouw serieus neemt.'

Weer

 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
 • Zondag
  26° / 18°
  60 %
Meer weer