Eerste+waterscans+bij+Vechtdalboeren
© Nieuwe Oogst

Eerste waterscans bij Vechtdalboeren

Ruim twintig boeren in het Vechtdal weten nu hoe ze de waterhuishouding op hun bedrijf beter op orde kunnen krijgen. Ze hebben dit voorjaar een quickscan laten uitvoeren naar de bodem- en watersituatie op percelen.

Aan de hand van het onderzoek krijgen zij advies hoe knelpunten op de eigen bedrijfspercelen aan te pakken. De verbeteringen kunnen per bedrijf worden ingevoerd of samen met buren binnen een clusteraanpak.

De quickscans zijn onderdeel van project ‘Toekomstgericht boeren met bodem en water in het Vechtdal', dat wordt uitgevoerd in opdracht van waterschappen Groot Salland en Vechtstromen.

Water vasthouden

De meeste deelnemende bedrijven hebben in het voorjaar en de zomer moeite om water vast te houden voor de groei van de gewassen. Ook beschikken Vechtdalboeren vaak over lage percelen, waardoor ze in natte perioden het water juist onvoldoende kunnen afvoeren.

'We verwachten dat de extremen in droogte en vernatting alleen nog maar toenemen door klimaatveranderingen', geeft Marco Arts van adviesbureau Aequator aan.

Rendement

Bodem- en watermanagement wordt daarom steeds belangrijker voor boeren om hun rendement te behouden of te verhogen, stelt Arts. 'Ook de waterkwaliteit gaat een steeds grotere rol spelen.'

De deelnemers krijgen via de quickscan kansrijke maatregelen aangereikt passend bij hun bedrijf. 'Dat varieert van drainage tot het verhogen van het organisch stofgehalte in de bodem', legt hij uit.

Weer

 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
 • Zondag
  26° / 18°
  60 %
Meer weer