Regelgeving werkt inzet bodemverbeteraar tegen (video)

Bokashi is heel mooi materiaal, dat boeren goed kunnen gebruiken als bodemverbeteraar. Maar wet- en regelgeving staat grootschalige toepassing nog in de weg.

Regelgeving+werkt+inzet+bodemverbeteraar+tegen+%28video%29
© Nieuwe Oogst

Tot die conclusie komt beleidsmedewerker David van Maaswaal van waterschap Drents Overijsselse Delta (DOD) na een themabijeenkomst over bokashi. Die vond donderdag plaats op het bedrijf van Bram de Vos in Lemelerveld.

Vechtdal

In het kader van project 'Toekomstgericht ondernemen met Bodem & Water in het Vechtdal' werd een bokashikuil geopend en uitgereden over het land. Daar moet het de bodem verbeteren.

De kuil is in december gemaakt van gras, riet en ander natuurafval van DOD onder toevoeging van effectieve micro-organismen.

Bodemverbeteraar

'Voordeel is dat je van 100 kuub groenafval 100 kuub bodemverbeteraar overhoudt. Als je composteert, houd je van die 100 kuub groenafval maar 10 kuub compost over', zegt Van Maaswaal.

'Bovendien vindt de microbacteriële werking op het land plaats. Dat stimuleert het bodemleven.'

Ontheffing

Ondanks de positieve eigenschappen is ruime toepassing van bokashi lastig. 'Dat komt omdat groenafval wettelijk ook als echt afval wordt gezien', zegt Van Maaswaal.

Je mag het niet over langere afstand vervoeren. 'Dat belemmert de toepassing', weet hij. Voor de proef in Lemerlerveld werd daarom een ontheffing verleend.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer