Vechtdalboeren kiezen voor betaalde fietsroutes

Boerenfietsroutes waarvoor deelnemers 12,50 euro moeten betalen. Agrarische ondernemers in het Vechtdal in Overijssel experimenteren hier deze zomer mee om de kostprijs terug te verdienen. Maar een verdienmodel aan de activiteit koppelen is lastig.

Vechtdalboeren+kiezen+voor+betaalde+fietsroutes
© Tienke Wouda

De Boer als Gastheer is een vereniging van boeren in het Vechtdal. Zij verzorgen boerenfietsroutes, waarvoor deelnemers 12,50 moeten betalen. Voorzitter Bram de Vos hoorde net van een groep vrouwen die de fietsroute inclusief koffie, gebak, pannenkoeken en ijs te duur vonden en weer zijn weggegaan.

De Vos stelt dat er door de boeren over de prijzen is gewikt en gewogen. 'Dat je boven de 10 euro gaat zitten, vindt niet iedereen verstandig. Wij willen onze activiteiten beter verwaarden. Een koe die kalft is geld waard. Het campingpubliek vindt dat interessant. Maar hoe pak je dat aan? Veel boeren durven hier geen geld voor te vragen.'

Korte keten

Een van de ondernemers die lid is van het boerensamenwerkingsverband is aspergeteler Jan Nijhuis uit Diffelen. Terwijl de laatste toeristen arriveren, neemt hij een groep fietsers mee naar zijn 6,5 hectare natuurland. 'We zien hier de watersnip, de oeverzwaluw en de ijsvogel. We hebben een steiger en verhuren kano's en fluisterbootjes. De Schotse Hooglanders die hier lopen, komen uiteindelijk in de diepvries in de boerderijwinkel terecht', laat hij de vakantiegangers kennismaken met de korte keten.

Boeren zijn bang om geld te vragen, terwijl het overal gebeurt

Peter Olofsen, kalverhouder en paardenpensionhouder in Hierden

'Mooi, deze grond. Maar je moet er toch ook wat aan verdienen als boer?' legt fietser Peter Olofsen uit Hierden de vinger op de zere plek. De Gelderse kalverhouder en paardenpensionhouder vindt het een goede zaak dat hij moet betalen voor de route.

Gekke henkies

'Boeren zijn gekke henkies. Ze zijn bang om geld te vragen, terwijl het overal gebeurt. Wij wonen vlak bij het Dolfinarium. Daar is een gezin al gauw voor een dag 200 euro kwijt inclusief eten en drinken, terwijl dit je met kleine kinderen, die gratis mee kunnen doen, een dikke 20 euro kost. En hier beleef je ook een prachtige dag aan. Wanneer je vaste kosten hebt, moet je ook zorgen voor vaste inkomsten.'

De boeren en telers die met hun bedrijf aan de Boer & Vechtroute liggen – aspergeboerderij Het Nijenhuis, melkveebedrijven Zandman en Broekroelofs, het Boerdereitje en IJshoeve Bosman – ondernemen allemaal in Hardenberg, volgens de agrariërs de campingrijkste gemeente van Nederland.

Aantrekkelijk

Toeristen willen wel geld besteden op het erf, stelt Nijhuis. Maar je moet het erf wel aantrekkelijk maken en consumenten iets kunnen bieden. 'Wij hebben gezorgd voor een mooi terras. Het is aanlokkelijk om hier iets te drinken. Er komen steeds meer mensen.'

De fietsroute levert financieel dan niet zo veel op, wel zorgt deze volgens de teler voor mond-tot-mondreclame op de campings. De Boer als Gastheer liet 15.000 flyers met de routes drukken, die bij horecazaken en op campings liggen. De boeren zijn overigens niet op elke camping welkom met de flyers. Ook campings willen dat hun gasten op hun terrein geld uitgeven en zien de boerenactiviteiten als concurrentie.

Pannenkoeken

'Hoe je hier een verdienmodel van kunt maken? Dat is een heel goede', verzucht melkveehoudster Henny Broekroelofs uit Brucht, terwijl haar vriendinnen pannenkoeken bakken voor de ruim zeventig deelnemers aan de fietstocht.

'Het is goede pr voor de sector. Mensen worden enthousiast en zijn verbaasd dat er zo veel gebeurt op het gebied van automatisering en dierenwelzijn.' Dat bewijst de dertienjarige Lotte uit Ridderkerk. 'Dit is cool, vooral de apparaten waarmee koeien worden gemolken.'

Geen discussiepunt

Jolanda Winters rekende voor vier volwassen 50 euro af. Dat was geen discussiepunt, zegt ze. 'Voor koffie en gebak betaal je al snel 5 euro. Daarbij komt dat wij de boeren graag ondersteunen.'

Daar is haar moeder Dina Slotman het mee eens. 'Als je zuinig wilt zijn, dan moet je thuis blijven.' Broekroelofs glimlacht: 'Ik doe het graag. Wanneer je die drive niet hebt, dan kun je beter stoppen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer