Platform voor stil leed in Vechtdal

In regio Vechtdal start een platform voor stil leed onder agrariërs. Het platform Boer & Toekomst Vechtdal wil boeren ondersteunen met bedrijfs- of psychische problemen die zelf niet snel om hulp vragen.

Platform+voor+stil+leed+in+Vechtdal
© Nieuwe Oogst

In het platform, dat in september van start gaat, zijn diverse disciplines vertegenwoordigd. Het platform kan een bemiddelende rol spelen. In de praktijk blijkt dat boeren en tuinders vaak lang wachten met het inschakelen van hulp. De drempel naar hulpverlening is hoog.

In het platform zitten onder anderen een sociaal werker, een bedrijfskundig adviseur, een accountant, een praktijkmanager van een huisartsenpost en een predikant. Ook zitten er drie boeren in het platform. Vanuit LTO Noord Vechtdal is vice-voorzitter en melkveehouder Bert Ruitenberg vertegenwoordigd.

Signalering

Erfbetreders kunnen een voorname rol spelen in het signaleren van problematiek. Ruitenberg: 'Mensen denken vaak dat ze niet in aanmerking komen voor hulp. Als ze open staan voor een gesprek en hulp kunnen we met de betrokkenen kijken welke hulp voor hen beschikbaar is. We spelen echt een bemiddelende rol.'

Platform Boer & Toekomst Vechtdal wordt opgezet op initiatief van Stimuland, een stichting die projecten op het platteland stimuleert, initieert en begeleidt. Op dit moment is er contact met verschillende gemeenten en bedrijven. Er is al een avond voor erfbetreders georganiseerd.

Burn-out

De problemen waar boeren mee te maken hebben, kunnen volgens Ruitenberg zeer divers zijn. 'Bij melkveehouders speelt op dit moment bijvoorbeeld de fosfaatreductie. Dat kan tot spanning leiden met burn-outachtige klachten tot gevolg.'

Boer & Toekomst Vechtdal is niet het eerste platform voor stil leed. In de Achterhoek en in Hof van Twente zijn vergelijkbare organisaties actief voor boeren.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer