Plan+om+te+stoppen+neemt+toe+onder+akkerbouwers
Nieuws
© Koos van der Spek

Plan om te stoppen neemt toe onder akkerbouwers

Akkerbouwers en vollegrondsgroentetelers hebben meer de neiging om te stoppen dan in de afgelopen zes jaar.

Dat meldt onderzoeksbureau AgriDirect in Roggel. Van de akkerbouwers zegt 7,1 procent het bedrijf te willen beëindigen en 6,3 procent van de telers in groente in de volle grond meldt dat te willen doen. Van 2012 tot dit jaar lag dat percentage steeds lager.

Minder uitbreidingen

Tegelijkertijd nemen de uitbreidingsplannen onder akkerbouwers en groentetelers af. AgriDirect turfde dat 13,7 procent van de akkerbouwers geen plannen heeft om te groeien. Bij de vollegrondsgroentetelers ligt dat percentage op 17,7. In 2016 had nog bijna 19 procent van de akkerbouwers de intentie om het bedrijf uit te breiden en 22,2 procent van de groentetelers.

Het percentage opvolgers blijft bij beide sectoren ongeveer gelijk in vergelijking met de afgelopen jaren. In totaal geeft 40,2 procent van de akkerbouwers aan dat er een opvolger klaar staat of al in het bedrijf is opgenomen. Bij de vollegrondsgroentetelers zegt 41,9 procent dat.

Negatieve conjunctuurindex

De resultaten van het onderzoek worden ondersteund door cijfers van Wageningen University & Research, meldt AgriDirect. 'Volgens deze cijfers is er al vanaf 2016 sprake van een negatieve conjunctuurindex. Dat jaar zette ook de dalende trend van uitbreidingsplannen in.'

Akkerbouwers zijn ook over de komende twaalf maanden negatief gestemd. 'De index daalde in het tweede kwartaal van 2018 met 4 punten ten opzichte van begin 2018 en zakte daarmee naar -9. De opbrengstprijzen zullen volgens de ondernemers stijgen, maar de productie daalt naar verwachting sterk.'

AgriDirect houdt een jaarlijkse telefonische inventarisatie onder Nederlandse akkerbouw- en groenteteeltbedrijven. Voor het onderzoek werden zo'n 7.500 agrariërs met minstens 10 hectare akkerbouwgrond of 2 hectare vollegrondsgroente benaderd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  24° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  22° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 11°
  10 %
Meer weer