Veel+belangstelling+voor+drains+Lange+Weide
Nieuws
© Arie Meijer

Veel belangstelling voor drains Lange Weide

Meer dan tweehonderd belangstellenden zagen donderdag in polder Lange Weide hoe de eerste biodrains de bodem in gingen voor het grootste onderwaterdrainageproject van Nederland.

De aanleg was in mei al gestart en inmiddels ligt er 40 hectare aan drains in de grond. Door de droogte is het werk in de zomer stilgelegd. Volgens planning ligt er eind 2019 310 hectare aan onderwaterdrainage in de polder. Doel is de bodemdaling te vertragen en de CO2-uitstoot te verminderen.

Circa 4 hectare krijgt biodrains, gemaakt van aardappelzetmeel in plaats van pvc. 'Dat is sinds kort op de markt. We willen testen of deze drains net zo goed zijn als pvc', vertelt adviseur Chris van Naarden van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR).

Inspireren

Onder de genodigden waren veel bestuurders van aangrenzende gemeenten en waterschappen. Ook hun gebieden kampen met bodemdaling, zodat Lange Weide kan inspireren.

'Het voordeel van dit project is de brede samenwerking. Omdat hier aan een maatschappelijk probleem wordt gewerkt, krijgen boeren en bewoners de ruimte', sprak hoogheemraad Bert de Groot van HDSR.

Twee doelen

Het peilbeheer in de polder wordt straks door een stuurgroep van waterschap, boeren en bewoners geregeld. De Groot: 'Steeds met twee doelen: bodemdaling remmen en een gezonde bedrijfsvoering. Die overdacht van verantwoordelijkheid wordt spannend voor het waterschap.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer