LTO+wil+duidelijkheid+over+afroming+en+lease+fosfaatrechten
Nieuws
© Dirk Hol

LTO wil duidelijkheid over afroming en lease fosfaatrechten

Rundveehouders moeten snel duidelijkheid krijgen over de afroming van fosfaatrechten bij lease. Dat zegt Wil Meulenbroeks, voorzitter van LTO Melkveehouderij. Hij roept LNV-minister Carola Schouten op om helderheid te geven over de toekomst van de 10 procent afroming bij lease.

Begin juli is een motie, ingediend door Jaco Geurts (CDA) en Helma Lodders (VVD), in de Tweede Kamer aangenomen. De motie vraagt te regelen dat bij huur en verhuur van fosfaatrechten binnen een kalenderjaar niet 10 procent van de geleasde fosfaatrechten hoeft te worden ingeleverd bij de overheid.

Bij de aan- en verkoop van fosfaatrechten is dit namelijk wel het geval. Het tijdelijk kunnen leasen van fosfaatrechten zonder afroming maakt het voor rundveehouders mogelijk om veranderingen in de omvang van de veestapel binnen een kalenderjaar op te vangen. Met lease wordt bedoeld het tijdelijk huren of verhuren van fosfaatrechten van een beperkte portie fosfaatrechten binnen een kalenderjaar.

Flexibiliteit

Ondanks deze aangenomen motie, heeft het ministerie van LNV tot nu toe nog geen duidelijkheid gegeven over een aanpassing van de regeling. Meulenbroeks: 'Rundveehouders moeten weten waar ze aan toe zijn dit jaar. Flexibiliteit in de bedrijfsvoering vereist dat ze tijdelijk fosfaatrechten kunnen leasen zonder dat ze direct weer 10 procent van hun fosfaatrechten moeten inleveren.'

Uitdaging

Meulenbroeks wijst erop dat het rond krijgen van de fosfaatrechtenplanning voor dit jaar voor rundveehouders een uitdaging is. Dit jaar is het immers voor het eerst dat rundveehouders met fosfaatrechten te maken hebben.

'Rundveehouders moeten hun fosfaatrechtenplanning voor het einde van het jaar op orde hebben. Het is vaak lastig voor hen om exact in te schatten hoeveel fosfaatrechten ze nodig hebben. Flexibiliteit bij overdracht van een kleine hoeveelheid fosfaatrechten binnen een kalenderjaar is daarom zeer wenselijk. De behoefte aan duidelijkheid is eveneens heel groot', aldus de melkveehouderijvoorman.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer