Prijs+fosfaatrechten+stijgt+fors+door+oprekken+aflossingstermijn
Nieuws
© Jan van Liere

Prijs fosfaatrechten stijgt fors door oprekken aflossingstermijn

'Als de aflossingstermijn voor de financiering van fosfaatrechten wordt opgerekt, zal de prijs van fosfaatrechten ook fors stijgen', zegt sectorspecialist Marijn Dekkers van de Rabobank.

'Dit is niet goed voor de kostprijs en continuïteit van de melkveesector. De enige lachende derde is dan de verkoper van fosfaatrechten. Bij de aflossingstermijn van vijf jaar die we hanteren, kijken we wel naar de hoogte van de bestaande aflossingen in relatie tot de onderneming.'

Ontwikkelingen als asbest, emissiearme stallen, CO2 en sterker schommelende prijzen vereisen financiële weerbaarheid. Ook daarom financiert de Rabobank alleen als in vijf jaar kan worden afgelost. Dekkers constateert dat er zeker vraag is naar fosfaatrechten van bedrijven die meer vee hebben dan fosfaatrechten.

Aanbod van rechten

'Aanbod van rechten is er ook. Er hangen zeker nog rechten boven de markt, maar we denken dat het aanbod enigszins wordt geremd doordat stoppers het verkopen vanwege fiscale voordelen verdelen over meerdere jaren. Ook nemen verkopers in een markt met stijgende prijzen een afwachtende houding aan', zegt Dekkers.

'Melken met een plan is erg belangrijk. Uitstellen van fosfaatrechtenaankoop is gevaarlijk. Je komt op een moment dat sturen op aantallen zeer ingrijpend wordt en je met de rug tegen de muur staat.'

• Lees meer over fosfaatrechten

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 5°
  10 %
 • Zondag
  14° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 7°
  40 %
Meer weer