Zorgen+Lodders+over+niet+afgehandelde+beschikkingen
Nieuws
© Dirk Hol

Zorgen Lodders over niet afgehandelde beschikkingen

Tweede Kamerlid Helma Lodders (VVD) maakt zich zorgen over niet afgehandelde fosfaatbeschikkingen. Dagelijks krijgt ze nieuwe gevallen onder ogen.

Dat gebeurt sinds Lodders op 8 augustus Kamervragen stelde over het functioneren van RVO bij de registratie van fosfaatrechten. De politica noemt twee nieuwe specifieke gevallen van bedrijven die in december vorig jaar bij RVO al melding hebben gemaakt van wijziging in de bedrijfssituatie aangaande fosfaatrechten, en nu nog steeds geen beschikking hebben.

• Bekijk ook: Dossier Fosfaatrechten

'Een veehouder mailt mij dat hij komende maand 57 koeien moet afvoeren om aan de fosfaatreferentie te voldoen, die nu op papier staat. Maar hij heeft vorig jaar december al extra fosfaatrechten gekocht', geeft ze aan. In het andere geval gaat het om bedrijfsoverdracht die in december vorig jaar al is gemeld.

Dagquotum dreiging

Lodders vindt de gang van zaken des te schrijnender aangezien de overheid de mogelijkheid heeft overtreders van het fosfaatrechtenstelsel een dagquotum op te leggen per 1 januari 2019, waardoor de bedrijfsvoering praktisch onmogelijk wordt. Los van deze niet afgehandelde beschikkingen heeft Lodders vragen over de tijdsduur van de registratieprocedure in het algemeen.

'Als het waar is dat het gemiddeld 6-8 weken duurt voordat mutaties in fosfaatrechten geregistreerd zijn vind ik dat ook heel kwalijk. Bovendien lijkt er nog steeds een groot aantal bezwaarschriften in behandeling te zijn, niemand weet precies hoeveel. Daar heb ik ook Kamervragen over gesteld. Uiteraard heeft RVO tijd nodig om dit grote aantal te verwerken, maar de tijd begint te dringen.'

Leasehandel zonder korting?

De VVD politica gaat ervan uit dat minister Schouten de aangenomen motie Geurts-Lodders over het vervallen van de korting bij het verleasen van fosfaatrechten uitvoert (10 procent van het totaal mag zonder korting worden verleasd-red). 'Ik kan me niet voorstellen dat er Brusselse bezwaren zouden zijn. Het fosfaatrechtenstelsel is geen Europese maar Nederlandse wetgeving.'

Lodders acht de mogelijkheid zonder korting 10 procent van de fosfaatrechten te kunnen verleasen van groot belang. Omdat het heel moeilijk is om op het eind van het jaar precies op de kilo nauwkeurig de fosfaatreferentie te benutten. 'Er wordt op het scherpst van de snede geboerd. Maar veehouders hebben met levende have te maken. Flexibiliteit is noodzakelijk. Dat kan door leasen en verleasen makkelijker te maken.'

Eind van het jaar

'Je zult tegen het eind van het jaar net een aantal extra geboortes hebben of vanwege de melkproductie in een hogere fosfaatklasse vallen. Daar moet je op kunnen sturen door het bijleasen van fosfaatrechten. De regelgeving mag niet zo uitpakken dat er gezonde dieren naar de slacht moeten omdat bijsturen onmogelijk is'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer