Dagquotum+voor+fosfaatovertreder
Nieuws
© Twan Wiermans

Dagquotum voor fosfaatovertreder

Een dagquotum voor fosfaatrechten dreigt voor overtreders van het fosfaatrechtenstelsel. De Meststoffenwet voorziet namelijk in deze mogelijkheid, vanaf 1 januari volgend jaar.

Melkveebedrijven die in 2018 meer fosfaat met melkvee (diercodes 100, 101 en 102) hebben geproduceerd dan zij aan fosfaatrechten hebben, kan een dagquotumsysteem worden opgelegd. Dit is vergelijkbaar met het melkquotumtijdperk. Melkquotumoverschrijders konden toen ook gedurende een melkjaar al te maken krijgen met inhoudingen op het melkgeld, bij flinke overschrijdingen van hun melkquotum.

Hiervoor waarschuwt Gerard Willems, bedrijfsadviseur Dier bij ZLTO. 'Dit jaar is het nog niet ingevoerd, omdat het een een aanloopjaar is', legt hij uit. Willems raadt aan nauwgezet werk te maken van de fosfaatplanning. 'Vrijwel ieder managementsoftwarepakket beschikt over een rekenprogramma waarmee dit kan. Je kunt het goed vergelijken met de melkquotumplanning rekenprogramma's van vroeger', vertelt hij.

• Lees meer over fosfaatrechten

'Zorg er wel voor dat de gegevens die je nog moet invoeren zo goed mogelijk kloppen. Alleen dan is de planner echt betrouwbaar.' Willems constateert dat melkveehouders, op een enkele uitzondering na, op de hoogte zijn van de beschikking die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) over de fosfaatrechten heeft verzonden.

Registratiefouten

In de vleesveehouderij is dat niet altijd het geval. Dat baart hem zorgen. RVO.nl heeft een inhaalslag gemaakt in de vleesveehouderij, maar nog niet iedereen is even goed op de hoogte van de beschikking. Bovendien zijn er fouten gemaakt, zoals het toekennen van fosfaatrechten aan mannelijke dieren. Ook zijn sommige vleesveehouders niet goed op de hoogte van de fosfaatrechtenregelgeving, omdat ze de administratie niet zelf doen en soms zelfs niet de beschikking hebben over een computer. Dat vergroot de kans op fouten van de kant van de veehouder.

VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders bekritiseerde deze week het functioneren van RVO.nl. Zij vraagt zich af waarom de registratie van fosfaatrechtenhandel zo lang moet duren. Acht weken is normaal, veronderstelt Lodders. Er zouden zelfs gevallen bekend zijn waarbij het vijf maanden duurde.

Willems herkent de kritiek. 'Het zou net zo eenvoudig moeten zijn als bij de overdracht van betalingsrechten. Dat kan online in een dag.' Hij ziet graag dat klachten over de fosfaatrechtenregistratie inzichtelijk worden gemaakt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  25° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer