Proefrooiingen+bevestigen+kleine+aardappeloogst+Belgi%C3%AB
Nieuws
© Haijo Dodde

Proefrooiingen bevestigen kleine aardappeloogst België

Belgische proefrooiingen van de grootste fritesrassen wijzen op aardappelopbrengsten die zeker 10 tot 15 ton lager zijn dan de meerjarige gemiddelden.

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) in België bemonsterde afgelopen week opnieuw praktijkpercelen van Fontane, Challenger, Innovator en Bintje om een indicatie te krijgen van de te verwachten oogst en de kwaliteit van de fritesaardappelen.

Bij Fontane bedraagt de gemiddelde bruto-opbrengst na 115 groeidagen 34 ton per hectare. Dit is 13 ton lager dan het tienjarig gemiddelde op hetzelfde moment van bemonsteren. PCA constateert een grote variatie, van 16 tot 52 ton per hectare, tussen de percelen.

De aangroei per hectare was bij Fontane de voorgaande twee weken gemiddeld 350 kilo per hectare per dag. Volgens PCA is dit aan de lage kant voor deze peridoe in het groeiseizoen. De afrijping van de gevolgde gewassen loopt uiteen van 5 tot 53 procent. Op verschillende percelen is het loof in de periode vanaf begin augustus nauwelijks verder afgestorven, meldt PCA.

Afrijping

Vooral van het ras Challenger vallen de opbrengsten van de proefrooiingen tegen, blijkt uit de gegevens van PCA. Na 110 groeidagen komt de bruto-opbrengst op gemiddeld 29 ton. De voorgaande vier jaar was dit rond 20 augustus nog gemiddeld ruim 17 ton meer. De afrijping van Challenger komt uit op zo’n 25 procent.

Innovator blijft met 31 ton per hectare iets meer dan 11 ton achter in opbrengst in vergelijking met de voorgaande drie teeltseizoenen. Daarbij tekent PCA overigens wel aan dat het aantal groeidagen ten opzichte van met name vorig jaar nog behoorlijk lager is vanwege het late pootseizoen.

Voor Bintje volgde PCA 18 praktijkpercelen waarvan de bruto-opbrengsten van de proefrooiingen uitkomen op gemiddeld 32 ton per hectare. Dat is 9 ton minder dan het tienjarig gemiddelde. Bintje is in België op dit moment gemiddeld voor 50 procent afgerijpt.

Drijvers

Over de kwaliteit van de fritesaardappelen meldt PCA dat de onderwatergewichten nu snel afnemen. Voor Fontane komt het gemiddelde op 395 gram. In Challengers zijn al drijvers vastgesteld in twee laatgeplante percelen. In dit ras is ook veel doorwas te vinden en dat geldt zeker ook voor Bintje. De bakkleur van met name Fontane en Bintje is wel overwegend goed.

Ondanks de matige opbrengsten in de proefrooiingen valt de maatsortering in vrijwel alle rassen ook tegen. In Fontane blijft het aandeel 50 millimeter opwaarts beperkt tot 68 procent. In Bintje varieert het aandeel grof (>50 mm) van 11 tot 71 procent. In het tienjarig gemiddelde is dit aandeel 58 procent bij aanzienlijk betere opbrengstcijfers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer