Droogte+zorgt+voor+explosie+aardappeltermijnmarkt
Nieuws
© Twan Wiermans

Droogte zorgt voor explosie aardappeltermijnmarkt

De notering voor fritesaardappelen op levering in april 2019 stijgt vandaag door naar 26,50 euro per 100 kilo.

Na een slotnotering gisteren van 24,50 euro doorbrak de termijnmarkt vanmorgen al het niveau van 25 euro per 100 kilo. Met de aanhoudende droogte lijkt er geen maat te staan op de notering voor fritesaardappelen van de komende oogst. Aan het begin van deze week startte de termijnmarkt in Leipzig nog met een notering van 18,50 euro.

Beursmakelaar De Vries & Westermann sprak eerder deze week al over een explosie van de termijnprijs. De aardappelmarkt is al wekenlang in de ban van het zomerweer. In het noordwesten van de Europese Unie zijn de groeiomstandigheden niet ideaal vanwege de droogte en nemen de zorgen over de opbrengstverwachtingen toe.

Veel belangstelling

Voor vandaag zijn er alweer ruim 800 contracten voor aardappelen van oogst 2018 op levering in april volgend jaar afgesloten. Het aantal openstaande contracten is al enkele dagen meer dan 5000. Het betekent er veel belangstelling is om zowel te kopen als te verkopen.

Bekijk meer over: