%27Droogte+geen+overmacht+bij+contractteelt+aardappelen%27
Nieuws
© Twan Wiermans

'Droogte geen overmacht bij contractteelt aardappelen'

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) in België waarschuwt voor financiële catastrofes voor aardappeltelers met contractteelt. Uit de contracten blijkt dat een teler zich bij droogte niet kan beroepen op overmacht.

Zelfs bij een algemene ramp zoals die zich nu aan het voltrekken is, kan een afnemer eisen dat de aardappelteler de afgesproken hoeveelheid moet leveren. Het ABS doet een oproep aan de afnemers van de contractaardappelen om de huidige droogte als overmacht te aanzien.

In de praktijk koopt de afnemer zelf bij op de vrije markt, waar de prijzen sterk stijgend zijn, op kosten van de teler. In de contracten staat dat een teler zelf geen aardappelen mag bijkopen in het geval van een tekort.

‘Deze werkwijze is in de huidige omstandigheden niet verantwoord en vraagt om bijsturing’, aldus ABS. ‘Naar de toekomst toe moet het standaard aardappelcontract uitgebreid worden zodat uitzonderlijke weersomstandigheden ook gelden als overmacht.’

Oogst redden

Het ABS stelt dat telers momenteel het uiterste doen om hun oogst te redden. Dat doen ze niet alleen uit eigen belang maar evengoed in het belang van de afnemer. De kosten voor het beregenen wordt niet extra vergoed bovenop de contractprijs.

Over de vroege aardappelen maakt niemand zich nog illusies. De beregende percelen zullen nog iets opbrengen maar laat ons direct duidelijk zijn, ook daar zal de opbrengst en kwaliteit tegenvallen. Waar telers niet kunnen beregenen, zal er amper iets te oogsten zijn, denkt de boerenorganisatie ABS.

Aardappelhandel

Belgapom, de federatie van de aardappelhandel en verwerking, wijst er op dat ook de andere schakels in de keten financiële schade kunnen oplopen. Ook de handel en de industrie moet de contractuele verplichtingen nakomen. Ook zij kunnen zich niet op overmacht beroepen en moeten op de vrije markt (dure) aardappelen bijkopen.

• Bekijk de marktprijzen van consumptieaardappelen

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer