Financiële situatie tuinbouw verslechtert

De financiële situatie in de tuinbouw is het afgelopen kwartaal verslechterd. Het cijfer van de Rabo Tuinbouwbarometer is gedaald van 7,2 naar 6,9. Opvallend zijn de grote verschillen in prijsvorming tussen de diverse sectoren en gewassen, schrijft de bank.

Financi%C3%ABle+situatie+tuinbouw+verslechtert
© VidiPhoto

In de glasgroente is de prijsvorming van komkommers de eerste helft van 2018 goed geweest en boven het vijfjarig gemiddelde. Voor paprika en glasaardbei ging het gemiddeld genomen redelijk. De tomatenprijzen lieten echter te wensen over en liggen duidelijk onder langjarige gemiddelden, beschrijft de Rabobank de prijsontwikkeling bij diverse producten..

'Bij de snijbloemen lieten chrysant en lisianthus een goede prijsvorming zien, in tegenstelling tot gerbera en phalaenopsis. Vooral bij phalaenopsis ligt de omzet gemiddeld zo’n 20 procent lager dan geprognotiseerd, maar de verschillen tussen bedrijven zijn erg groot.'

Zorgelijke leliemarkt

Volgens de Rabobank geeft bij de bloembollen vooral de leliemarkt reden tot zorg. 'Het areaal is weliswaar gekrompen, maar de vraag is of dit voldoende is voor herstel. De oogst van de voorjaarsgewassen was matig. De verwachting is dat de financiële resultaten onvoldoende gecompenseerd kunnen worden door hogere prijzen.'

'Door de droogte in juli kan het beeld bij de volgende meting sterk veranderen. Het weer heeft allerlei effecten op de financiële resultaten', houdt de bank een slag om de arm. 'Bij een aantal buitenteelten gaan allereerst producties tegenvallen. Voor sommige producten, zoals ijsbergsla, lijkt mede daardoor de dagprijs sterk verbeterd. Bedrijven met vaste termijn afspraken hebben echter hun producten op voorhand verkocht en profiteren daar niet van mee. Maar dagprijzen zijn vaak ook verslechterd door teveel piekproducties of andere eetgewoonten van consumenten bij het warme weer.'

De kwaliteit van sommige producten loopt ook terug, constateert de Rabobank. Daarbij valt te denken aan plekjes op appels, kortere houdbaarheid van aardbeien en kortere blauwe bessen. Over het algemeen is de productie lager door kleinere sorteringen van het product. De snelle afrijping van vruchten leidt vervolgens tot een piek in productie. Dat leidt mogelijk weer tot problemen met arbeidsvoorziening.

Gevolgen voor meerjarige teelten

Tot slot zijn er forse extra kosten nodig voor maatregelen tegen de droogte, zoals arbeid en brandstof. De regionale verschillen in het watertekort zijn groot. 'De gevolgen van droogte in de resultaten van dit jaar lopen daarom sterk uiteen voor tuinbouwbedrijven in de open grond. Daar bovenop komt de schade die de droogte heeft voor meerjarige teelten in de komende jaren', waarschuwen de opstellers van de barometer. De omvang van dit laatste is nog moeilijk te bepalen, schrijven ze.

In de bollenteelt is de gemiddelde ziftmaat kleiner dan normaal. Daardoor ontstaat mogelijk voor broeierijbedrijven een tekort aan leverbare maten in het voorjaar. Voor de glasteelten zijn de productiegevolgen door de droogte nog te overzien. In die teelten speelt vooral het prijseffect door de langdurige hitte, aldus de Rabobank.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 12°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 11°
  50 %
 • Woensdag
  18° / 8°
  30 %
Meer weer