Banken+investeerden+8%2C8+miljard+euro+in+%27dierenleed%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Banken investeerden 8,8 miljard euro in 'dierenleed'

De Rabobank, ABN Amro en ING Bank, hebben in de periode 2012 tot en met 2017 in totaal 8,8 miljard euro in grote bedrijven die volgens de Eerlijke Bankwijzer worden gekoppeld aan inbreuken op dierenwelzijn.

Met dit bedrag komen Nederlandse banken op de zevende plek van landen die het meest investeren in deze grootschalige vleesproducenten, na onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk. Overigens zijn in ons land enkel de grotere banken in het onderzoek meegenomen.

De Eerlijke Bankwijzer, een samenwerkingsverband van Amnesty International, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX en World Animal Protection. keek daarbij niet alleen naar vleesproducenten en verwerkers, voedingsdistributeurs en restaurantbedrijven als Domino's Pizza Group, Pizza Hut, Burger King en McDonald's.

Schandalen

Volgens de Eerlijke Bankwijzer hebben bedrijven die gefinancierd werden, zoals de Amerikaanse vleesgigant Tyson Foods, uitermate lage dierenwelzijnsnormen en zijn regelmatig onderwerp van schandalen rond dierenmishandeling. Rabobank – 'de bank die staat voor een betere wereld' – is met 6,8 miljard euro verreweg de grootste financier.

In 2017 nog investeerde Rabobank maar liefst 1 miljard euro in vleesgigant Tyson Foods, die afgelopen jaren volgens de BankWijzer herhaaldelijk onder vuur lag wegens ernstige dierenmishandeling. Ook kon Tyson Foods tussen 2012 en 2017 rekenen op geld van ABN AMRO (45 miljoen euro) en ING (44 miljoen euro).

Ondermaats

In het onderzoek werden financiële relaties geïdentificeerd tussen Nederlandse banken en de grootste bedrijven die een rol spelen in kippen- en varkensproductie. Het gaat om bedrijven die in de praktijk dierenwelzijnsnormen hanteren die veelal ver ondermaats zijn.

Zo staan zeugen nog vaak in kooien opgesloten, worden biggetjes onverdoofd gecastreerd, zitten plofkippen opeengepakt in gigantische fabrieken en worden de dieren op omstreden wijze geslacht. Het beeld wordt wel enigszins vertroebeld, doordat bepaalde bedrijven, zoals Plukon en Vion ook actief zijn in het segment met een hogere welzijnseisen.

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer