Rabobank verwacht 2 procent minder melk

De Nederlandse melkveehouderij produceert dit jaar 2 procent minder melk dan in 2017. Dat verwachten de specialisten van de Rabobank op basis van productiegegevens van de eerste vijf maanden.

Rabobank+verwacht+2+procent+minder+melk
© Koen van Wijk

In die periode daalde de Nederlandse melkproductie, vooral als gevolg volg van het fosfaatrechtenstelsel en de generieke korting met 1,3 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2017.

Vooral in april en mei werd minder gemolken ten opzichte van dezelfde maanden in 2017, met een min van 1,7 procent in april en 1,5 procent in mei, zo staat in de zuivelupdate van de bank.

Cruciaal moment

'Melkveehouders hebben sinds begin 2018 te maken met fosfaatrechten en zijn aangekomen op een cruciaal moment', zegt Marijn Dekkers, sectorspecialist van de Rabobank. 'Wanneer in de tweede helft van het jaar te veel vee gehouden wordt ten opzichte van de fosfaatrechten betekent later in het jaar mogelijk veel vee afvoeren.'

Volgens Dekkers is het voor melkveehouders daarom belangrijk om te bedenken hoeveel vee zij het komend jaar willen houden en na te gaan wat hun rechten zijn. 'Wellicht zijn er voldoende rechten middels de ontvangen beschikking van de RVO. Zo niet, dan kunnen kopen, leasen of samenwerkingen oplossingen zijn voor het onderliggende vraagstuk', stelt hij.

Fosfaatrechten

De knelgevallenregeling is zeer beperkt vastgesteld. 'Als Rabobank zijn we in gesprek om met bedrijven die een mismatch hebben in stalcapaciteit ten opzichte van fosfaatrechten om continuïteit te bieden. Dit kan op verschillende manieren. Fosfaatrechten aankopen, niets doen of samen 2018 overbruggen om in 2019 weer opnieuw de balans op te maken.'

Per bedrijf moet volgens Dekkers bekeken worden welke strategie het beste gevolgd kan worden. De liquiditeit van het gemiddelde Nederlandse melkveebedrijf is door de actuele melkprijzen relatief stabiel. Zoals het er nu uit ziet hoeven melkveehouders zich nu niet op te maken voor een fors prijsdal.

Vertrouwen

Richard Scheper, analist van de Rabobank: 'De eerste tekenen van omslag en stijging zijn er. Met vertrouwen kijken we naar de rest van het jaar. Hoewel we in dure maanden zitten van insteek voor maisteelt en oogst van eerste twee snedes gras, is de prijs geen spelbreker in de liquiditeitsontwikkeling.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer