Forse+winststijging+Rabobank
Nieuws
© Twan Wiermans

Forse winststijging Rabobank

Rabobank boekte als grootste kredietverstrekker in de agrarische sector in het eerste halfjaar van 2018 een nettowinst van 1.698 miljoen euro. Dat is 12 procent meer dan in het eerste halfjaar van 2017. De bank is tevreden met deze resultaten en verbeterde haar financiële positie.

Dit resultaat is voor een deel te danken aan de aanhoudend gunstige economische ontwikkeling. De inkomsten bleven op peil en de kosten daalden. De kredietverlening en de toevertrouwde middelen (waaronder spaartegoeden) namen toe. Alle bedrijfsonderdelen van Rabobank kenden een positieve ontwikkeling en droegen bij aan de winstgroei.

Dankzij de gunstige economische ontwikkeling hoefde de bank minder geld te reserveren voor kredieten die niet kunnen worden terugbetaald. De voorziening kredietverliezen bedroeg 37 miljoen euro en dat is lager dan de afgelopen jaren. Dit leverde een positieve bijdrage aan de nettowinst. Door de voortdurend lage rente liep de rentewinst licht terug, maar de totale baten stegen met 2 procent.

Kredietverlening

De totale kredietverlening steeg in de eerste zes maanden van 2018 met 7,6 miljard euro tot 415,7 miljard euro. Vooral bij Wholesale Rural & Retail (WRR) en bij DLL kregen meer klanten een lening van Rabobank. De leningportefeuille van WRR steeg met 6 procent tot 106,2 miljard euro. Hiervan is 60 procent geïnvesteerd in Food & Agri', zo melde directievoorzitter Wiebe Draijer van de Rabobank.

Draijer verwacht dat de economische groei in de rest van 2018 en ook in 2019 zal aanhouden en dat de renteomgeving voorlopig onveranderd zal blijven. 'Ondanks dat we te maken hebben met een onvoorspelbare geopolitieke omgeving gaan wij met vertrouwen verder met de uitvoering van onze strategie, waarbij onze missie 'Growing a better world together' leidend is'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  25° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer