Ook 'andere keuring' in Hoornaar

De 106e Fokveedag Boerenlandfeest op zaterdag 6 oktober in Hoornaar zal worden uitgebreid met een ‘nieuwe’ open rundveekeuring, waarbij de nadruk onder meer ligt op andere rassen, kruislingen en een andere bedrijfsvoering, zoals biologisch.

Ook+%27andere+keuring%27+in+Hoornaar
© Pixabay

De initiatiefnemers omschrijven het als ‘gewoon een andere keuring’. 'Een keuring die gewoon is. Gezellig, met tijd voor elkaar, voor elkaars dieren, maar vooral voor het publiek.'

Presentatie

De rundveefokkerij in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (e.o.) kent een lange traditie en is aan verandering onderhevig. Bij de beoordeling van de koeien op de Fokveedagen is de laatste decennia steeds meer gelet op melkproductiekenmerken en is steeds meer de nadruk gelegd op de presentatie van de dieren.

Daar is niets mis mee, maar -naast de enthousiaste deelnemers aan de gangbare keuring- de organisatie kreeg ook vragen van veehouders om een keuring op te zetten voor onder meer andere rassen en kruislingen. Hiermee was het initiatief voor de alternatieve koeienkeuring geboren.

Toenemende diversiteit

'De laatste jaren zien we een toenemende diversiteit in de fokkerijstrategieën op bedrijven rondom Hoornaar', constateren de initiatiefnemers:. 'Veehouders kiezen voor een eigen fokkerijkoers die bij hun bedrijfsstijl past, zoals biologisch, extensief, of low-input bedrijven waar bewust gekozen wordt voor zelfredzame, vruchtbare koeien.'

Ook onder deze melkveehouders bestaat nog steeds de passie om deel te nemen aan keuringen. “Een open keuring die laagdrempelig is, zonder extra eisen aan het showen en de presentatie. Open omdat de veehouder vrij is in de keuze van de in te zenden dieren', vervolgen de initiatiefnemers. Ook deze keuring wordt gehouden onder de vlag van de Fokveedag.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer