Deze+zomer+twee+%27nieuwe%27+wolven+actief
Nieuws
© Pixabay

Deze zomer twee 'nieuwe' wolven actief

Bij de driemaandelijkse monitoring die Wageningen Environmental Research (WENR) uitvoert in opdracht van BIJ12 en de provinciale overheden zijn twee onbekende wolven gesignaleerd. Dit brengt het totaal aantal in 2018 in ons land gesignaleerde wolven op acht.

Van de andere zes exemplaren zijn dit kwartaal geen sporen gevonden. De nieuwe individuen zijn vastgesteld op basis van genetisch onderzoek met DNA uit bijtwonden van schapen en uit keutels.

Begin juli meldde WENR op basis van genetisch onderzoek dat afgelopen voorjaar zes wolven Nederland hebben aangedaan. Dit is gebaseerd op DNA-monsters verzameld in de periode januari tot en met april 2018.

Monsters

Recent is de analyse afgerond voor DNA-monsters uit de periode mei tot en met juli. De monsters bestonden uit DNA afgenomen uit bijtwonden van aangevallen schapen, aangevuld met keutels die mogelijk van een wolf afkomstig waren.

In die periode werden met deze techniek twee individuen vastgesteld, een vrouw en een man. De aanwezigheid van de vrouwelijke wolf werd aangetoond in monsters van acht verschillende locaties, in Groningen, Friesland, Drenthe (vier locaties), Overijssel en Gelderland.

Afkomstig uit Brandenburg

Volgens Duitse onderzoekers is deze wolvin afkomstig uit een roedel nabij Babben en Brandenburg, pakweg 600 kilometer van de Nederlandse grens met Duitsland. De mannelijke wolf dook voor het eerst op in monsters genomen eind juni op twee locaties in Friesland, en daarna begin juli in Flevoland en Gelderland. In alle gevallen ging het om monsters van gebeten schapen.

Een check met de Duitse collega’s van Senckenberg maakte duidelijk dat hetzelfde individu begin juni al was gesignaleerd in het Duitse Norden (Nedersaksen). Onduidelijk is uit welke roedel het dier exact afkomstig is. Inmiddels huist deze wolf in België.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer