Vijf vragen over oprukkende wolven in West-Europa
De wolf rukt geleidelijk aan steeds verder op in West-Europa. In de Duitse deelstaat Nedersaksen kiezen ze nu ook hun woongebied vlak bij de Nederlandse grens. Wat is er aan de hand?

Wat weten we van de situatie in de aan Nederland grenzende deelstaat?
In Nedersaksen houden jagersorganisaties met camera's en genetisch onderzoek de opmars van de wolf in de gaten. Daarbij gaat het om meer dan de signalering van rondzwervende solitaire wolven.
In de afgelopen jaren rapporteerden ze de permanente vestiging van veertien roedels (leefgroepen van wolven). Die zijn afkomstig uit de meer oostelijke deelstaten van Duitsland en zijn op zoek naar een nieuw leefgebied. In totaal ging het om zo'n 150 dieren.
Blijft het daarbij?
Nee, er komen nog geregeld meer wolven. Deze week is bekendgemaakt dat zich weer zich twee nieuwe groepen definitief hebben gevestigd. Een daarvan houdt zich op in de omgeving van Meppen, slechts enkele tientallen kilometers van de grens met Drenthe. Wolven kunnen zo'n afstand makkelijk in een dag afleggen. De andere roedel bevindt zich in een natuurgebied noordoostelijk van Hannover, veel verder weg.
Hoeveel wolven zijn er bijgekomen?
Het roedel dicht bij de Nederlandse grens, ter hoogte van Emmen, telt naast meerdere volwassen wolven tenminste zes welpen. Dat blijkt uit videomateriaal van de jagersorganisatie.
Nu al zestien roedels, waar ligt de bovengrens?
De milieuminister van Nedersaksen, Olaf Lies, liet eerder dit jaar weten voor een maximum aan het aantal wolven in zijn deelstaat te zijn. Afschieten komt volgens hem in zicht wanneer het 'gewenste' aantal wolven is bereikt en de schade te groot wordt. De minister preciseerde die uitspraak echter niet.
'Het vee moet tegen de wolven beschermd worden', verzekerde Lies de boeren in een onderhoud. Tot nu toe is bejaging nog niet aan de orde, maar vooral de schapenhouders zijn blij dat afschieten niet wordt uitgesloten. Natuurorganisaties denken daar trouwens heel anders over, die vinden dat niet aan de wettelijke bescherming mag worden getornd.
Is er al veel schade toegebracht door de wolven die nu in de deelstaat leven?
De overlast is de afgelopen jaren toegenomen. In 2013 ging het om zestien bewezen schadegevallen bij veehouders, vorig jaar waren dat er al 144. De overheid zegt de aangerichte schade te vergoeden, maar volgens boerenbond DBV schieten de vergoedingen tekort. Inmiddels is wel bereikt dat de procedures voortvarender worden aangepakt, zodat boeren minder lang op hun geld hoeven te wachten.
Beweeg door de tijdlijn met uw muis of de pijlen op uw toetsenbord.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners


Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6 110M TREKKER (RL) #25716
Gebruikt, P.O.A.
-
Z665 Hydro
Gebruikt, € 2.000
-
TS125A Plus
Gebruikt, € 32.500
-
Votex weidebloter PT3-270
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
VAKANTIEBAAN Administratief medewerker
LTO Arbeidskracht - 's-Hertogenbosch, Nederland
Verkoopadviseur Zeugen- & Biggenvoeders
Rothkötter Mischfutterwerk GmbH - NL
Vacature businessmanager Poultry Expertise Centre/ Calf Expertise Centre (PEC/ CEC) 0,8 – 1 fte
Poultry Expertise Centre - Barneveld, Nederland
Ondernemende adviseur / Teamleider AGRO
Aelmans Adviesgroep - Baexem, Leudal
Strategisch adviseur agro
Aelmans Adviesgroep - Baexem, Leudal
Weer
-
Maandag7° / 2°50 %
-
Dinsdag8° / -1°20 %
-
Woensdag14° / 5°85 %