CDA zwengelt discussie over wolf aan

CDA Gelderland wil een discussie over de wenselijkheid dat de wolf terugkeert in Nederland. 'Als een dier eenmaal beschermd is, gaat de beschermde status er never nooit meer van af. We moeten echter afwegingen maken', stelt het Statenlid Engelina van Steenbrugge.

CDA+zwengelt+discussie+over+wolf+aan
© Pixabay

Het CDA wil dat er pro-actiever wordt nagedacht over de wenselijkheid en de gevolgen van de terugkeer van de wolf in de provincie en heeft schriftelijke vragen gesteld. 'We staan in het begin van een discussie. Uiteindelijk is dit een discussie die op Europees niveau gevoerd moet worden. Ons Europarlementslid Annie Schreijer-Pierik heeft dit eind vorig jaar al geagendeerd.'

Dit jaar worden er met regelmaat wolven gesignaleerd met ook al de nodige schadegevallen, met name onder schapen. Vorige week bleek dat de 26 in juni gedode schapen in het Overijsselse Laag Zuthem het slachtoffer waren van een wolf. Volgens het CDA is dit een voorbeeld van de voorbeelden van het fors toegenomen aantal meldingen over doodgebeten schapen door wolven. 'En ook kalveren of jonge veulens zouden het slachtoffer kunnen worden.'

Keuzes maken

Van Steenbrugge: 'We moeten keuzes maken. De schade die wordt veroorzaakt door wolven moet ook vergoed worden, maar we hebben ook al zwijnen, herten, reeën en dassen. Er moet een goede balans zijn. Dat doen we voortdurend. Dit is echt het moment om met elkaar de discussie te voeren, want we krijgen er nu echt mee te maken. Willen we dit? Wij krijgen verschillende geluiden binnen, van zowel voor- als tegenstanders. Dat is goed. De discussie moet gewoon gevoerd worden. We willen niet achter de feiten aanlopen.'

Volgens melkveehouder en bestuurder Marcel Strijtveen van LTO Noord afdeling Salland heeft het recente geval in Laat Zuthem heel wat los gemaakt in de regio. 'Ik heb het niet zelf gezien, maar het was echt een slagveld. 'Een afschuwelijk tafereel. Stel je voor dat je zeven dagen per week, 24 uur per dag druk bent met de verzorging van je dieren en dan dit aantreft. Ik hoor schapenhouders die liever niet meer hun kinderen alleen naar de weide sturen. De schrik zit er echt in.'

De tekst gaat verder onder de tijdlijn. Beweeg door de tijdlijn met uw muis of de pijlen op uw toetsenbord.

Predator

Strijtveen is zelf actief in het weidevogelbeheer. 'De wolf zal daarin waarschijnlijk geen grote predator zijn, al zal hij een kuiken niet laten liggen. Maar het is de zoveelste in de rij met predatoren. Tot 20 jaar geleden hadden wij nog geen vos gezien. Nu zijn het er heel veel. Tel daar ook de steenmarters, dassen, ooievaars en andere predatoren bij op. Het is heel lastig om weidevogelbeheer te laten slagen.'

Het is volgens hem goed om te spreken over de beschermde status van de wolf. 'Die zal waarschijnlijk niet snel vervallen. Maar er moet wel een duidelijk plan van aanpak komen. Het valt niet mee om de wolf te weren. Een anderhalf meter hoog hekwerk is niet voldoende. En als hij eenmaal in een weide met schapen is, maakt hij er een slagveld van. Net als een vos die in een kippenren terecht komt. Het zijn echt wilde dieren. Maar wij hebben geen echte natuur in Nederland. Het is cultuur-natuur.'

Onbetaalbaar

LTO-bestuurder Dirk Dekker van LTO Noord regio Oost is dat met hem eens. 'Wij beheren alles. We plaatsen ook geen grote dennenbossen meer. Ook de wolf moet je beheren, anders wordt de schade onbetaalbaar. Europa heeft een plan van aanpak voor probleem wolven die een gevaar vormen voor mensen. In mijn optiek zijn probleem wolven ook de wolven die landbouwschade aanrichten.

Blijkbaar moet in Nederland eerst iets escaleren voordat we maatregelen nemen. We zetten pas verkeerslichten bij een kruising als er een paar doden gevallen zijn. Van een pitbull weet iedereen dat hij gevaarlijk is. Dat geldt ook voor een wolf.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
Meer weer