Flink meer wolvenschade in Nederland

Het aantal schapen dat dit jaar door wolven is gedood, stijgt snel. Uit cijfers van BIJ12/Faunafonds blijkt dat in 2018 al zeker 134 van deze dieren zijn gedood door een wolf, tegenover 21 vorig jaar.

Flink+meer+wolvenschade+in+Nederland
© Unsplash.com

Afgelopen week werd bevestigd dat een wolf de dader was bij een aanval op een koppel schapen bij het Overijsselse Lierderholthuis in gemeente Raalte. In juni werden daar twaalf schapen gedood en raakten nog eens veertien zo ernstig gewond dat de veearts ze ter plekke een spuitje moest geven.

Nader onderzoek

Dit voorjaar waren minstens zes wolven actief in Nederland, blijkt uit DNA-onderzoek door Wageningen UR. In nog eens vier gevallen moet onderzoek uitwijzen of het een wolf was.

De afhandeling van wolvenschade is door de provincies uitbesteed aan het BIJ12/Faunafonds. Vorig jaar werd ruim 10.000 euro uitgekeerd aan schapenhouders. Dit jaar ligt het bedrag vooralsnog op een kleine 15.000 euro. Voor een flink aantal schapen moet nog worden bepaald op hoeveel schadevergoeding hun eigenaren recht hebben.

Draaiboek

Eind juli werd bekend dat het zogenoemde Draaiboek Wolf snel wordt aangepast. Dit draaiboek moet provincies helpen om te gaan met de terugkeer van de wolf in Nederland. Er komt onder meer in te staan wat te doen met de kosten die worden gemaakt voor preventieve maatregelen.

CDA Gelderland pleit intussen voor een maatschappelijk debat over de wenselijkheid van de terugkeer van de wolf in Nederland. 'De beschermde status van de wolf zou bijvoorbeeld kunnen worden heroverwogen', zegt Statenlid Engelina van Steenbrugge.

‘Wij denken dat het hoog tijd is om een brede discussie te voeren over dit probleem en snel passende maatregelen te nemen. Dit om te voorkomen dat we achter de feiten aan gaan lopen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer