Fosfaatreductieplan+zorgt+voor+strengere+selectie
Nieuws
© pixabay

Fosfaatreductieplan zorgt voor strengere selectie

De koeien die in 2017 het veld moesten ruimen, hadden een gemiddeld hogere levenproductie, terwijl de levensduur fors lager was dan in 2016, zo blijkt uit cijfers van Flynth. Hieruit komt ook de strengere selectie van melkkoeien tot uiting. Als gevolg van het fosfaatreductieplan moeten ondernemers veel vee wegdoen.

Met name in de fosfaatdiscussie wordt aangehaald dat focus op levensduur meer kilogrammen melk per kilogram fosfaat oplevert. De levensduur per melkkoe vertoont echter een dalende tendens in 2017, stelt Flynth.

In de Flynth database is de gemiddelde leeftijd waarop melkkoeien in 2017 werden afgevoerd 5 jaar en 1 maand. Een jaar eerder was dit drie maanden meer. De gemiddelde levensproductie van deze afgevoerde koeien kwam in 2017 op 22.000 kilo melk, tegen 20.600 kilo in 2016.

Volgens Flynth zijn veehouders door het fosfaatreductieplan een jaar teruggeworpen in het optimaliseren van de levensduur van melkkoeien. Ondernemers hebben massaal gekozen voor afvoer van oudere melkkoeien en inzet van vaarzen.

Cent per kilo

Zonder rekening te houden met bijvoorbeeld mestafzetkosten, fosfaatrechten, arbeidskosten, etc. zijn de verschillen al fors, weet de accountantsorganisatie. Die rekende voor dat een hogere levensduur leidt tot een lagere afwaardering van vee en dus een positiever omzet en aanwas.

Een daling van de vervanging van 40 procent naar 20 procent kan meer dan een cent per kilo melk in kostprijs betekenen.

Weer

 • Woensdag
  26° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer