POV: onderzoek naar speeltjes niet te controleren

Varkens in Nood vraagt minister Carola Schouten van Landbouw ervoor te zorgen dat varkens geschikt afleidingsmateriaal krijgen. Het onderzoek waarop dit is gebaseerd, wil Varkens in Nood niet openbaar maken. De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) reageert dat de aantijgingen daardoor niet zijn te controleren en verifiëren.

POV%3A+onderzoek+naar+speeltjes+niet+te+controleren
© Twan Wiermans

Varkens in Nood stelt dat in 81 procent van de Nederlandse varkensstallen waar dieren zonder een welzijnskeurmerk worden gehouden, geschikt afleidingsmateriaal ontbreekt. Bedrijven hebben de hokken voorzien van een ketting met een harde plastic bal of een stukje pvc-buis.Varkens in Nood zegt tot deze conclusie te komen na bestudering van 137 foto's die zijn gemaakt in varkensstallen.

Openheid

De POV heeft deze onderbouwing opgevraagd, maar Varkens in Nood zegt deze niet openbaar te willen maken. Zo is niet te verifiëren of de foto's zijn gemaakt op een of meerdere bedrijven, in Nederland of in het buitenland. Ook is niet controleerbaar of Varkens in Nood de foto's heeft getoetst aan de wettelijke eisen of aan het eigen wensbeeld.

De POV heeft bij Varkens in Nood om openheid en transparantie gevraagd, dit zijn volgens haar de eerste vereisten bij het doen van onderzoek. Maar Varkens in Nood antwoordt gebruik te hebben gemaakt van niet-openbaar materiaal.

Dierenwelzijn speerpunt in handhaving

Dierenwelzijn is een van de speerpunten in het handhavingsbeleid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de private kwaliteitssystemen. In de wetgeving is opgenomen dat varkens altijd voldoende afleidingsmateriaal moeten hebben om mee te spelen en om te onderzoeken. Dit geldt ook voor zeugen in individuele huisvesting. Hierop wordt gecontroleerd door de overheidsinstanties.

De Nederlandse wetgeving vormt de basis en marktpartijen mogen op dit punt altijd meer vragen van varkenshouders. De mate van dierenwelzijn van de varkens is aangegeven op het etiket van alle producten middels het sterrensysteem van de Dierenbescherming. De consument kan op het vlak van dierenwelzijn een bewuste keuze maken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer