%27Computersystemen+matchen+niet+altijd+met+elkaar%27
Achtergrond
© Fotografie Twan Wiermans

'Computersystemen matchen niet altijd met elkaar'

Het I&R-systeem is volgens Dirk Bruins, bestuurslid LTO-vakgroep Melkveehouderij, onmisbaar bij het traceren van dieren bij ziekteuitbraken. Maar er zitten ook fouten in.

'Daarnaast is een sluitend systeem essentieel bij het handhaven en verbeteren van onze internationale marktpositie. We zijn een exporterend land en leveren producten met een hoge standaard. Tracking en tracing spelen daarbij een grote rol.'

Het wekt volgens hem vertrouwen als je kunt aantonen welke schakels een stukje vlees heeft doorlopen en van welk dier het komt.

Systeemfouten

Het I&R-systeem is volgens Bruins een goed instrument dat prima werkt. 'Bij de I&R-affaire bleek dat er nauwelijks mee is gefraudeerd. En als mensen dat wel deden, kwam het boven water.' Wel geeft hij aan dat er systeemfouten zijn. 'Soms hebben mensen niet goed in de gaten dat ze een fout maken, ze handelen volledig uit goede trouw.'

Bij het doorgeven van een doodgeboorte vult de veehouder bijvoorbeeld het levensnummer van de moeder niet in. 'Hij is in de veronderstelling dat dit niet belangrijk is, het kalf is immers dood. Maar het zorgt er wel voor dat het systeem niet sluitend is.'

Aansluitingsproblemen

Ook signaleert de vakgroep dat onderlinge systemen niet altijd op elkaar aansluiten. 'Daar willen we beter naar kijken. Vul je bijvoorbeeld in je managementprogramma een doodgeboorte in, dan wordt dit automatisch doorgegeven aan het I&R-systeem. Bel je vervolgens Rendac op, dan krijg je de melding dat je het al via I&R hebt gemeld.'

'Als je een andere volgorde kiest, kan het fout gaan. Bel je bijvoorbeeld eerst naar Rendac, dan ga je ervan uit dat het automatisch wordt gemeld bij het I&R. Die service biedt Rendac ook aan. Maar de melding komt niet altijd goed door.'

• Lees ook: Goede registratie basis voor gezond dier

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer