Groningse+boeren+komen+met+alternatief+voor+quotumplan+RFC
Nieuws
© ©TWAN WIERMANS FOTOGRAFIE

Groningse boeren komen met alternatief voor quotumplan RFC

De actiegroep 'Het Vrije Coöperatieve Woord' komt met een nieuw voorstel om het 'quotumplan' van FrieslandCampina (RFC) te verbeteren. De groep vindt de voorstellen van de zuivelonderneming om de melkaanvoer te reguleren namelijk onevenwichtig en niet coöperatief.

'Het Vrije Coöperatieve Woord' bestaat uit een groep Groningse melkveehouders die het niet eens zijn met de eerder dit jaar gepresenteerde voorstellen van zuivelcoöperatie FrieslandCampina om de melkaanvoer door de leden-melkveehouders te reguleren.

Drie cent

In tegenstelling tot FrieslandCampina wil de groep dat niet maximaal vijf jaar tien cent moet worden ingehouden bij overschrijding van het referentievolume, maar drie keer drie cent plus de prestatietoeslag.

Stoppers

Verder willen ze dat stoppers die hun bedrijf verkopen hun referentie via het fosfaat mee moeten kunnen laten lopen naar de nieuwe eigenaar. Deze melk is geen groeimelk volgens de groep Groningse boeren.

Collectieve groei

De actiegroep is ook tegen een jaarlijkse, marktconforme groei. Er gaat volgens de groep op dit moment al meer dan genoeg melk in de bulkproducten. 'Elke liter meer via marktconforme groei leidt feitelijk niet tot een oplossing van het bulk probleem', zo schrijven ze in een pamflet.

Ook willen de Groningse boeren een collectieve inhouding tegengaan: 'In het plan van FrieslandCampina is na vijf jaar het collectief verantwoordelijk voor eventueel verliesgevende melk boven de verwachte marktgroei. Dat kan niet, volgens ons. De groeier is verantwoordelijk en niet het collectief.'

Draagvlak

'Het Vrije Coöperatieve Woord' denkt dat hun nieuwe voorstel meer draagvlak onder de leden heeft dan het voorstel dat FrieslandCampina in april lanceerde. Of dat zo is zal blijken op 29 augustus, wanneer de ledenraad van FrieslandCampina over het 'quotumplan' van de coöperatie beslist.

De ledenraad vertegenwoordigt de belangen van de aangesloten leden-melkveehouders.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  60 %
Meer weer