Belgische+aardappelsector+zoekt+oplossing+voor+aanvoer
Nieuws
© Twan Wiermans

Belgische aardappelsector zoekt oplossing voor aanvoer

De Belgische landbouworganisaties en Belgapom hebben eind vorige week overleg gehad om de toestand in de aardappelsector te bespreken. Ze zoeken samen naar een oplossing voor de aanvoer van aardappelen.

De uitzonderlijke weersomstandigheden van 2018 zorgen op het terrein voor problemen. Het voorjaar was zeer nat wat zorgde voor een latere plantdatum dan gemiddeld. De extreme droogte- en hitteperiode die daarop volgde zorgde voor belangrijke en niet te voorziene opbrengstdervingen en mogelijke kwaliteitsverliezen.

Bij de vroege aardappelen lopen de opbrengstverliezen hoog op met een ondermaatse sortering. De leden van Belgapom erkennen dit probleem en hebben hun kwaliteitseisen bijgesteld. Voor de bewaaraardappelen is de situatie nog onduidelijk. Met de regen van de laatste dagen is er nog hergroei mogelijk, maar ook daar kunnen de opbrengstverliezen aanzienlijk zijn.

Proefrooiingen

De situatie varieert van regio tot regio en naar gelang de variëteit. Dit wordt ook bevestigd door proefrooiingen van PCA/FIWAP. In de tweede helft van september wordt de situatie voor de bewaaraardappelen geanalyseerd en opnieuw besproken tijdens een gezamenlijk overleg.

De extreme weersomstandigheden van 2018 worden zowel door de Belgische landbouworganisaties als Belgapom erkend als een niet te voorziene en uitzonderlijke situatie. Als gevolg daarvan roept Belgapom haar leden op om in overleg te gaan met individuele telers die hun contractverplichtingen niet kunnen nakomen. Een uniforme regeling is niet mogelijk. Wel wordt gestreefd naar een duurzame oplossing waarbij met de belangen van beide partijen rekening wordt gehouden.

Nederland

In Nederland is LTO in gesprek met ketenpartijen over de afwikkeling van contracten waarin leveringsverplichtingen zijn opgenomen. Zo heeft een delegatie gesproken met aardappeleters en de aardappelverwerkende industrie over de leveringscontracten. Door de droogte is de opbrengst per hectare lager en zijn de aardappelen kleiner.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  20° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer