Fors lagere opbrengsten in vroeg fritesras

Proefrooiingen in België tonen dat de opbrengsten van niet-beregende percelen van het vroege aardappelras Amora tot 35 procent achterblijven bij het meerjarig gemiddelde.

Fors+lagere+opbrengsten+in+vroeg+fritesras
© Twan Wiermans

De lagere opbrengsten zijn volgens het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) het gevolg van de droogte en ook van het relatief late plantseizoen. PCA heeft proefrooiingen uitgevoerd op acht percelen, waarvan drie regelmatig zijn beregend.

Van de beregende percelen is de gemiddelde opbrengst van de proefrooiingen 35 ton per hectare. Dit is slechts een fractie lager dan het meerjarig gemiddelde van 36 ton per hectare. De dagelijks aangroei op deze percelen heeft PCA bepaald op 700 kilo per hectare.

Maatsortering

Op de niet-beregende percelen is het droog en blijft de gemiddelde opbrengst beperkt tot 23 ton per hectare. Hier is de aangroei uitgerekend op nog geen 300 kilo per hectare per dag. Het grote verschil tussen wel- en niet-beregend is de maatsortering met percentages boven 50 millimeter die variëren van 75 tot slechts 40 procent.

PCA constateert op basis van de proefrooiingen dat de afrijping van de aardappelen sterk toeneemt. Voor Amora is de afrijping gemiddeld 50 procent, waarbij de niet-beregende percelen een stuk verder zijn dan de aardappelgewassen die wel regelmatig vocht hebben gekregen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer