Ook Vlaanderen wil meer robuuste aardappelen

Vlaamse sectororganisaties, biologische aardappelveredelaars, aardappeltelers, verwerkers, verpakkers en winkelketens ondertekenden deze week het convenant 'Versnelde transitie naar robuuste biologische aardappelteelt'.

Ook+Vlaanderen+wil+meer+robuuste+aardappelen
© Persbureau Noordoost

Met dit convenant wil de Vlaamse biologische sector een duurzaam antwoord geven op de problemen met phytophthora in de biologische aardappelteelt. Het primaire doel van deze afspraak is het overstappen op aardappelrassen met van nature een hoge weerstand tegen de schimmelziekte.

In een persbericht herinnert Bionext eraan dat het voortouw voor dit initiatief vorig jaar als is genomen door de Nederlandse biologische aardappelsector. Miriam van Bree van Bionext legt uit dat uitbreiding van het convenant wenselijk is. 'Dit creëert een grotere afzetmarkt en maakt het voor de aardappelkweekbedrijven interessanter om robuuste aardappelrassen te ontwikkelen.' Bionext en de Vlaamse sectororganisaties proberen nu ook Waalse en eventueel Franse partijen voor het convenant te interesseren.

Voorrang in de keten

Vlaanderen stelt zich als doel om voor de biologische teelt van aardappelen in 2021 alleen nog 100 procent robuuste rassen te gebruiken. De partners in het convenant verplichten zich daarom om in de hele keten bijvoorbeeld vanaf de productie van pootgoed tot in het winkelschap voorrang te geven aan deze aardappelrassen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer