Handelsoorlog+Verenigde+Staten+breidt+zich+uit
Nieuws
© Pixabay

Handelsoorlog Verenigde Staten breidt zich uit

De Amerikaanse president Donald Trump legt een heffing van 25 procent op de invoer van trekkers en landbouwmachines uit China. De United States Trade Representative (USTR) heeft dat woensdag bekendgemaakt.

De heffingen zijn een nieuwe stap in de handelsoorlog die Trump voert met China. Hij verwijt Peking oneerlijke handelspraktijken en legde al eerder een reeks invoerheffingen op Chinese producten op.

De autoriteiten in China reageerden daarop onmiddellijk met heffingen op onder meer sojabonen, varkens- en rundvlees en zuivelproducten uit de Verenigde Staten (VS). Die treffen de Amerikaanse boeren, voor een belangrijk deel trouwe aanhangers van de Republikeinse partij van Trump.

Gevolgen voor Amerikaanse boeren

De nieuwe maatregelen van de VS tegen China zullen eveneens gevolgen hebben voor de Amerikaanse boeren. Op de straflijst staan niet alleen tractoren maar ook allerlei landbouwmachines, van kunstmeststrooiers tot spuitmachines en van pootmachines tot beregeningsinstallaties en accu's.

De totale lijst van producten met een importheffing bestaat uit 279 producten, waaronder veel kunststoffen en metalen. Het gaat om een gezamenlijke invoerwaarde van ongeveer 34 miljard dollar per jaar. De heffing gaat in op 23 augustus.

• Lees ook: Handelsconflict Verenigde Staten en China escaleert

'Onze regering zal doorgaan met druk zetten op China, om het land te laten stoppen met oneerlijke praktijken, zijn markten te openen en te komen tot eerlijke concurrentie', aldus de hoogste Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer. Hij zegt dat Peking tot nu toe geen stappen zet in die richting.

'Illegale maatregelen'

'In plaats van zijn schadelijke beleid aan te passen, nam China helaas illegale maatregelen tegen Amerikaanse arbeiders, boeren en tuinders en andere ondernemers', stelt Lighthizer vast. 'Onze nieuwste maatregelen zijn bedoeld om daar verandering in te brengen.'

China is er niet van onder de indruk, maar komt juist met represaillemaatregelen. Het handelsministerie noemt de Amerikaanse handelswijze 'heel oneerlijk' en richt zich nu nog meer op andere handelspartners.

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  11° / 1°
  10 %
 • Maandag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer