TTIP definitief uit het zicht verdwenen

Het omstreden TTIP-handelsakkoord tussen Europa en de Verenigde Staten is definitief in de ijskast gezet. Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) concludeert dat uit de gesprekken tussen EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en president Donald Trump.

TTIP+definitief+uit+het+zicht+verdwenen
© DIRK HOL

Twee weken geleden spraken Juncker en Trump af dat er overleg komt over een vrijere handel. Dat overleg kan leiden tot onderhandelingen over een nieuw akkoord, maar het zal lang niet zo veelomvattend worden als de eerdere TTIP-onderhandelingen.

• Lees ook: Meeste Nederlanders willen doorgaan met TTIP

Minister Kaag maakt dat op uit de tekst van de slotverklaring die Jucker en Trump opstelden. Zo bevat de verklaring geen verwijzingen naar investeringen, naar de afschaffing van tarieven, naar non-tarifaire belemmeringen en naar subsidies voor landbouwproducten.

Verstorende handelspraktijken

Op Kamervragen van de VVD antwoord de bewindsvrouw verder dat Europa en de Verenigde Staten wel gaan samenwerken in de strijd tegen verstorende handelspraktijken. Daarbij gaat het onder meer om schendingen van intellectueel eigendom, gedwongen technologieoverdracht en marktverstoringen die worden veroorzaakt door staatsgeleide bedrijven en overcapaciteit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer