Trump legt heffing op landbouwmachines uit China

De Amerikaanse president Donald Trump legt een heffing van 25 procent op de invoer van trekkers en landbouwmachines uit China. De United States Trade Representative (USTR) heeft dat woensdag bekendgemaakt.

Trump+legt+heffing+op+landbouwmachines+uit+China
© Unsplash.com

De heffingen zijn een nieuwe stap in de handelsoorlog die Trump voert met China. Hij verwijt Peking oneerlijke handelspraktijken en legde al eerder een reeks invoerheffingen op Chinese producten.

De autoriteiten in China reageerden daarop met heffingen op onder meer sojabonen, varkens- en rundvlees en zuivelproducten uit de Verenigde Staten. Die treffen de Amerikaanse boeren, voor een belangrijk deel trouwe aanhangers van de Republikeinse partij van Trump.

Poot- en spuitmachines

De nieuwe maatregelen van de VS tegen China zullen eveneens gevolgen hebben voor de Amerikaanse boeren. Op de straflijst staan niet alleen tractoren maar ook allerlei landbouwmachines, van kunstmeststrooiers tot spuitmachines en van pootmachines tot beregeningsinstallaties.

De totale lijst van producten met een importheffing bestaat uit 279 producten, waaronder ook veel kunststoffen en metalen. Het gaat om een gezamenlijke invoerwaarde van ongeveer 34 miljard dollar per jaar. De heffing gaat in op 23 augustus.

'Onze regering zal China doorgaan met druk op China om te stoppen met haar oneerlijke praktijken, om haar markten te openen en om te komen tot een eerlijke concurrentie', aldus de hoogste Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer. Hij stelt vast dat Peking tot nu toe geen stappen onderneemt in die richting.

Illegale maatregelen

'In plaats van haar schadelijk beleid aan te passen, nam China helaas illegale maatregelen tegen Amerikaanse arbeiders, boeren en tuinders en andere ondernemers', stelt Lighthizer vast. 'Onze nieuwste maatregelen zijn bedoeld om daar verandering in te brengen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer