VS zegt boeren ruim 10 miljard euro steun toe

Amerikaanse boeren krijgen omgerekend 10 miljard euro noodsteun. Dat heeft de regering Trump hen toegezegd. Aanleiding voor de steun is de escalerende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten (VS) en China.

VS+zegt+boeren+ruim+10+miljard+euro+steun+toe
© Unsplash.com

De noodhulp omvat een voedselaankoop- en distributieprogramma en een programma dat de handel moet bevorderen. De National Farmers Union (NFU), de op een na grootste algemene boerderijorganisatie van Amerika, noemt de steun niet genoeg.

Zij maakt zich vooral zorgen over de schade op de lange termijn. De NFU dringt aan op maatregelen die de schade van de handelsoorlog op lange termijn verhelpen. De organisatie wil dat president Donald Trump zich meer inzet om de handelsbetrekkingen met partners te verbeteren.

Olifant in porseleinkast

De NFU zegt moe te worden van het feit dat de overheid voortdurend als een 'olifant door een porseleinkast' dendert en er daarna een go-it-alone-aanpak op nahoudt. 'Mannen en vrouwen die ons voedsel en onze brandstof en vezels verbouwen verdienen bescherming. Hun levensonderhoud staat op het spel met elke tweet, tariefactie of elk dreigement van het Witte Huis', zegt NFU-voorzitter Roger Johnson.

De NFU raamt dat boeren in juni alleen al ruim 10 miljoen euro verloren als gevolg van de marktverstoring. 'We hebben waardering voor de noodhulp, maar een echte oplossing zijn de aangekondigde programma's niet.' Johnson pleit voor een farm-bill-steunprogramma dat voldoende hulp kan bieden wanneer voor de Amerikaanse landbouw vitale markten instorten.

• Lees ook: Ongewis of handelsvete VS en China kans biedt

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer