Pennisetum+en+gunnera+op+lijst+invasieve+planten
Nieuws
© FloraHolland

Pennisetum en gunnera op lijst invasieve planten

Brussel heeft de plantensoorten pennisetum setaceum en gunnera tinctoria definitief toegevoegd aan de lijst van invasieve planten. Vanaf 2 augustus van dit jaar geldt een verbod op de productie en handel van deze plantensoorten.

De Europese Unie (EU) zette de twee planten vorig jaar al de Unielijst, ofwel op de lijst van invasieve planten. Vanaf augustus 2017 was een overgangsregeling van kracht en was de productie en handel van pennisetum setaceum en gunnera tinctoria nog toegestaan.

Telers die nog over deze planten beschikken, kunnen ze voor 2 augustus verkopen aan niet-commercële partijen. Dat kan via normale verkoopkanalen zoals veiling en tuincentra. De planten kunnen ook nog worden geëxporteerd naar landen buiten de Europese Unie. Vernietigen of de planten bijvoorbeeld aanbieden voor de productie van biogas zijn ook opties.

Schadelijk

Planten komen op de lijst van invasieve exoten omdat ze schade kunnen toebrengen aan de biodiversiteit in de EU. Ze kunnen daarnaast nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van de mens of de economie schaden. Een waterplant kan zich bijvoorbeeld eenvoudig vermeerderen, waardoor een waterschap hoge kosten heeft om ze uit sloten te verwijderen.

Royal FloraHolland meldt naar aanleiding van het verbod dat de bloemenveiling vanaf 2 augustus de twee productcodes (51151 pennisetum setaceum en 43140 gunnera tinctoria) van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland blokkeert.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  31° / 16°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 20°
  10 %
 • Donderdag
  36° / 21°
  10 %
Meer weer