Omzet+FloraHolland+loopt+in+pas+met+vorig+jaar
Nieuws
© FloraHolland

Omzet FloraHolland loopt in pas met vorig jaar

Royal FloraHolland heeft in de eerste helft van 2018 een omzet behaald van ruim 2,6 miljard euro. Dat is een fractie minder dan in de eerste zes maanden van 2017.

De gemiddelde prijs van bloemen was 3,9 procent, van kamerplanten 0,3 procent en van tuinplanten 2 procent hoger dan vorig jaar. De hogere prijzen compenseren het kleinere aanbod op de bloemenveiling. De aanvoer daalde met 4 procent, wat volledig voor rekening kwam van bloemen. Het aanbod kamerplanten en tuinplanten is wel toegenomen ten opzichte van vorig jaar.

Snijbloemen

Telers voerden ruim 250 miljoen minder stelen aan, waarvan ongeveer de helft rozen. Met name in mei en juni kwam er minder uit Afrika, onder meer vanwege lagere temperaturen en veel regen.

In die periode was er sprake van hoge prijzen. In juni lag de middenprijs van rozen bijna 30 procent boven het niveau van juni 2017. De gemiddelde prijs van de top-15 snijbloemen was in die maand 22 procent hoger dan vorig jaar, met een hogere omzet van 10 procent voor die top-15 als gevolg.

Planten

Bij kamerplanten nam de omzet toe met 1,1 procent. Dit was te danken aan grotere aanvoer en een hoger gemiddeld prijsniveau. Binnen deze productgroep staat de prijs van phalaenopsis (orchidee) onder druk. De doorsneeprijs van dit product daalde met bijna 10 procent terwijl de aanvoer met 5 procent in de lift zat.

Zo'n 85 procent van de potorchideeën worden via bemiddeling verkocht en de andere 15 procent via de klok. 'Kwekers die klanten aan zich weten te binden, doen het nog altijd goed', zegt een woordvoerder van de veiling. Opvallend is de sterk groeiende populariteit van arrangementen. De aanvoer hiervan steeg met 65 procent.

Het tuinplantenseizoen had een valse start. Door een koude periode midden in het violenseizoen kwamen de prijzen van deze tuinplanten zwaar onder druk te staan. De opgelopen achterstand werd in de loop van de eerste zes maanden weggewerkt. Het eerste half jaar werd afgesloten met een omzetstijging van 2,8 procent: de aanvoer nam met 0,7 procent toe, het gemiddelde prijsniveau steeg met 2 procent.

Klok en direct

Het aandeel van de klok in de totale omzet van FloraHolland is in de eerste zes maanden conform verwachting licht afgenomen: van 43 naar 42 procent. Het aandeel directe verkoop bedraagt dientengevolge 58 procent.

De logistieke kengetallen waren op alle onderdelen beter dan in de eerste helft van 2017. Maatregelen, zoals vroegveilen, werpen hun vruchten af. De doorlooptijden waren zowel voor kloktransacties als direct verkoop beter. Voor de klok was de levering in 95,4 procent van alle gevallen volgens afspraak, een verbetering van 4 procent ten opzichte van 2017. Bij direct is de doorlooptijd in 98 procent korter dan 1 uur, een verbetering van 11 procent.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  19° / 13°
  60 %
Meer weer