FloraHolland+wil+meer+groen+in+stad+tegen+hitte
Nieuws
© iVerde

FloraHolland wil meer groen in stad tegen hitte

Bloemenveiling FloraHolland pleit voor meer groen in steden om daar het hitte-eilandeffect te verminderen.

Het hitte-eilandeffect in steden ontstaat doordat de verharde wegen en gebouwen de warmtestraling van de zon absorberen en weer afgeven aan de directe omgeving. Hoge temperaturen kunnen vervolgens leiden tot hittestress met negatieve effecten op de volksgezondheid.

Uit onderzoek is gebleken dat 10 procent meer groen in een stad het hitte-eilandeffect met gemiddeld 0,6 graden vermindert. Groen verkoelt, door de schaduw die het geeft en door verdamping van water. De koeling door verdamping helpt vooral in de namiddag, avond en vroege nacht, meldt de bloemenveiling. 'Dit is van groot belang, omdat hittestress tijdens de slaap negatieve gezondheidseffecten heeft.'

Verschil van 5 graden

In een park is het tijdens warme perioden koeler dan in het dichtbebouwde centrum van een stad. Er zijn verschillen gemeten tot meer dan 5 graden. Het effect van schaduw is het grootst; die beperkt de opwarming van de lucht. 'Parken vormen niet alleen koelte-eilanden in de warmere stedelijke omgeving, maar hebben ook een koelende werking op de omliggende wijken. Het effect is afhankelijk van de grootte van het park en is waargenomen tot op 700 meter afstand.'

Om de opwarming in een straat te beperken, is een combinatie van gevelgroen, groen in voortuinen en straatbomen het meest efficiënt. Hiermee kan de temperatuur op voetgangersniveau met 2 graden dalen, volgens FloraHolland. Uit enquêtes van de bloemenveiling is verder gebleken dat mensen zich tijdens warme perioden in een groene omgeving comfortabeler voelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  25° / 12°
  10 %
Meer weer